:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 14, 2020   12:48

0

48

Dodik: Džaferović zloupotrebljava instituciju Predsedništva

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je u pismu upućenom predsedniku Švajcarske Konfederacije Simoneti Zomaruga da je informisan da je bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović vršio direktan pritisak na njen kabinet da izmeni video-poruku na komemorativnom skupu u Srebrenici uz eksplicitan zahtev da njeno obraćanje mora da sadrži reč "genocid".

 

Dodik je zamolio Zomarugovu da Džaferovićeve stavove i zahteve shvati kao njegove lične stavove, koji ni na koji način ne odražavaju zvaničan stav BiH, te da je najgrublje zloupotrebio instituciju Predsedništva BiH, u kome se odluke donose konsenzusom sva tri člana Predsedništva BiH. "Na ovaj način gospodin Džaferović naneo je ogromnu štetu našim bilateralnim odnosima. Ovakva vrsta pritiska i cenzure ne samo da nije diplomatski primerena, nego može ozbiljno da naruši naše prijateljske odnose", naveo je Dodik.
Istakao je da je Švajcarska Konfederacija primer decentralizovane zemlje u kojoj se uvažavaju jezičke, verske i etničke razlike, dok je sa druge strane BiH i dalje zemlja u kojoj bošnjački predstavnici zluopotrebljavaju zajedničke institucije BiH, stavljajući ih u službu isključivo bošnjačkog naroda i zaštitu njegovih interesa, a na štetu Srba i Hrvata, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH, prenela je RTRS.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva