:

:

TV Most

clock

Jun 18, 2019   17:05

0

94

Dodik i Orban: Jačaćemo saradnju Republike Srpske i Mađarske

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik sastao se u Budimpešti sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom koji je rekao da njegova zemlja poštuje BiH, ali da želi zvanične odnose i jačanje saradnje sa Republikom Srpskom. Dodik je naglasio da uvažava Orbana i Mađarsku sa kojom želi uspostavljanje saradnje.

Viktor Orban je rekao da je na sastanku sa Miloradom Dodikom razgovarao o važnim pitanjima.

"Razgovarali smo o situaciji u BiH i odnosima sa Mađarskom. Mađarska će podržati BiH da se održi jedinstvo zemlje, kao i njeno nastojanje za ulazak u EU", naveo je Orban.

Istakao je da je drugo važno pitanje inteziviranje odnosa Mađarske sa Banjalukom, odnosno Republikom Srpskom.

"Naši odnosi su dobri. Republika Srpska ima veliko poštovanje u Mađarskoj. Ipak, odnose treba intezivirati, jer prostora za delovanje ima", rekao je Orban.

Naglasio je da je saradnja Mađarske i BiH dobra, te dodao da ipak nije onakva kakvu bi hteli.

"Postoje široke mogućnosti za saradnju Mađarske i Republike Srpske, a prijateljstvo stvara dobre predispozicije za tu saradnju", poručio je Orban.

Zahvalio je Dodiku što je njegovom posetom Mađarskoj otvoreno novo poglavlje u odnosima dve zemlje.

"Poseta Dodika simbolizuje dobre odnose Mađara i Srba koji su značajna manjina u našoj zemlji", zaključio je Orban.

Obraćajući se na konferenciji Milorad Dodik je istakao da su Srbi u Mađarskoj zadovoljni.

"Saradnjom Mađarske i Banjaluke mogu se ostvariti bolji odnosi. Drago mi je da smo naišli na razumevanje kako bi mogli razmeniti ideje o privrednoj saradnji", rekao je Dodik.

Upoznao je Orbana sa stanjem u BiH istakavši da nakon oktobarskih izbora u BiH još nije formirana vlast, za razliku od Republike Srpske koja je svoju vlast formirala mesec dana nakon izbora.

Naglasio je da je Mađarska spona između NATO-a i BiH i da je zbog toga veoma važno da se razumeju u vezi sa tim pitanjem.

Dodao je da se tokom trodnevne posete Mađarskoj sastao i sa predstavnicima srpske zajednice koji su mu preneli zadovoljstvo da su Mađarska i njen premijer učinili sve da njihov položaj bude bolji nego ranije.

Izvor: RTRS,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva