:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 22, 2022   8:22

0

74

Dodik: Milijardu i po evra ulaganja u dve elektrane na gas u Republici Srpskoj

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će se u Republici Srpskoj graditi dve elektrane na gas, instalisane snage po 600 megavata, što će obezbediti energetsku stabilnost Srpske u narednih 50 godina.

Dodik je rekao za ATV da će se elektrane graditi u Banjaluci, kao i u blizini Prijedora, što je veoma zahtevna investicija od preko milijardu i po evra, prenosi Srna.

On je rekao da na tom planu treba rešiti mnogo stvari, ali da je Srpska odlučna da odradi taj posao.

"To je zelena energija, to su obnovljivi izvori, to ne zagađuje i daje energetsku sigurnost ovom našem kraju", izjavio je Dodik.

On je objasnio da je reč o zajedničkom projektu RS i Rusije, u kojem će RS biti manjinski partner uz obavezu da sprovede procedure, dok su Rusi zaduženi da sve finansiraju.

"Preduslov za ovaj projekat je gasovod od Bijeljine do Banjaluke i Prijedora", rekao je Dodik.

On je istakao da na tom planu u Sarajevu već nekoliko godina postoji zastoj u pogledu dobijanja dozvole da se iz Srbije pređe u Srpsku, preko granične linije.

On kaže da bi prepreke na putu gasifikacije, između Federacije BiH i Republike Srpske, trebalo da otkloni razgovor premijera Srpske Radovana Viškovića i FBiH Fadila Novalića.

Višković je ranije danas rekao da će Srpska dati saglasnost FBiH po pitanju zapadne gasne konekcije iz smera Hrvatske preko Posušja u BiH, ukoliko taj entitet da saglasnost za istočnu konekciju, odnosno da se u okolini Bijeljine ili Pavlovića mosta izvrši konekcija ili prelaz ruskog gasa preko Drine iz Srbije.

Ranije je potpisan sporazum kompanija "Srbija gas" iz Novog Sada i "Gas- res" iz Banjaluke o zajedničkoj izgradnji gasovoda od Inđije preko Bijeljine - Banjaluke - Prijedora do Novog Grada.

Planirano je da pristupna interkonekcija bude Novo Selo kod Bijeljine. Gasovod će biti dugačak 325 kilometara, a okvirno procenjena vrednost projekta je oko 125 miliona evra.

Izvor: T a n j u g

Milorad DodikRepublika Srpskaelektranagas
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva