:

:

TV Most

clock

Novembar 01, 2021   9:26

0

60

Dodik: Ne razbijam, već spasavam ustavnu Bosnu

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da on ne razbija nego spasava ustavnu BiH.

On je u intervjuu za današnju "Politiku" rekao da će Republika Srpska zakonom suspendovati 140 nametnutih rešenja i to u roku od dva, tri ili četiri meseca da ne bi nastale pravne praznine, dok Srpska ne obezbedi potrebnu legislativu.

"Protivnici RS se trude da naprave atmofseru nervoze, psihoze i nestabilnosti. Čak i prizivanja rata. Od toga nema ništa. Ne potežemo vanustavne poteze. Mi smo legalisti koji će da primenjuju Ustav. Ništa od onoga što po Ustavu pripada BiH nećemo dovoditi u pitanje", poručio je Dodik.

On je istakao da je fokus na merama koje su nametane nezakonjem.

"Teško je i zamisliti da ustanvi sud krsi zakon, a ovde je to masovna pojava. Uvek su presuđivali bez RS bez obzira na to što nije postojao ustavni osnov", ocenio je Dodik.

Dodik je rekao da bi svim građanima život u BiH bio neuporedivo bolji da RS nisu otimana prava.

"Već 30 godina odavde jedino šaljemo poruku nestabilnosti, umesto da smo se držali ustava, da svako radi u skladu sa svojim ingerencijama", rekao je Dodik.

On je istakao da će se stvari u RS staviti tamo gde im je mesto, te da će biti zabranjena primena 140 nametnutih zakona.

"Svi ti zakoni pobrojani su jednim zakonskim aktom i biće stavljeni van snage na prostoru RS", istakao je Dodik.

Povodom izveštaja Kristijana Šmita pred Savetom bezbednosti UN, srpski član Predsedništva BiH je rekao da je to još jedan apsurd u kojem izveštaj podnosi "neizabrani diplomata".

"To govori da je svet u neredu. Mi nećemo srediti svet, možemo samo da izvlačimo zaključke i da se sagnemo ispod radara, ali da ne dozvolimo da pored nas prođu prilike i da nas zaplaše na osnovu ''slave'' stečene na ranijoj strogoći", rekao je Dodik.

Istakao je da je zamisao RS da se manje novca u budžetu troši za vojsku i da je dovoljno da vojska ima 3.500 vojnika, a ne 9.500, pa da se ušteđeni novac usmeri u razvoj.

Na konstataciju novinara da u svetu vlada uverenje da je jedinstvena vojska najveći posleratni uspeh i da je najviši vojni zvaničnik EU pre neki dan podržao Oružane snage BiH, Dodik kaže da ne smatra da je važno da Oružane snage budu jedinstvene, te da se pokazalo da je resor odbrane "zgodno" mesto za zloupotrebu.

Izvor: Танјуг

DodikBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva