:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 12, 2021   11:55

0

52

Dodik: Nećemo ratovati, ali ćemo se braniti

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da su nakon 25 godina narodi u BiH "zavađeniji" nego pre i istakao da Republika Srpska nema nameru da ratuje, ali da će se braniti ako je neko bude ugrožavao.

 

Na pitanje da li je spreman da žrtvuje mir zarad osamostaljenja RS Dodik je u intervjuu za Juronjuz Srbija odgovorio odrečno.

"Nisam. Mi nećemo ratovati, ali se hoćemo braniti. Mi mislimo da mora postojati svest o neuspehu ove BiH i zalažemo se za miran razlaz ove zemlje. Niti sam ja ratni čovek, niti bi to išta rešilo. Između Republike Srpske i Federacije BiH postoji granica, koja se zove entitetska granica. Ona nije uopšte upitna, što se nas tiče mi nemamo nameru da je pomeramo, skraćujemo, povećavamo, ali imamo nameru da je ojačamo, to je definitivno i jednog dana ćemo to i uraditi", istakao je Dodik.

Na pitanje da li je tačan utisak da on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nemaju isto stanovište o BiH i RS i da se Vučićevo i njegovo mišljenje o osamostaljenju RS od BiH razlikuju, Dodik je odgovorio potvrdno.

"Očigledno. Vučić je predsednik Srbije, poštuje dokumente koje je Srbija potpisala. Rečeno je da Srbija, odnosno SRJ prihvata BiH kao međunarodno priznatu državu i tu se ništa naravno nije ni promenilo. Ali ovde je nepodnšljivo, nama su oteli prava. Ova Republika Srpska nije ona koja je Dejtonom predviđena, naša ustavna pozicija je drugačija. Sve je urađeno na bazi nasilja međunarodne zajednice i Visokog predstavnika i to je naš pristup. Imajući u vidu da se ne želi razgovarati s nama, mi smatramo da je jedina održiva srpska zajednica i RS ukoliko ona izađe iz BiH, i da je to naše legitimno pravo", ukazao je Dodik.

On je posebno istakao i da osamostaljenje Republike Srpske ne bi dovelo do rata.

"To govore oni koji nemaju drugog argumenta. Mi smo prvenstveno za to da razgovaramo. Mi nismo protiv izvornog Dejtona, da vratimo pozicije koje su u Dejtonu dogovorene i da BiH kao zajednička državna zajednica egzistira. To nije nikakav problem. Ali BiH sa ovakvim skrnavljenjem Dejtonskog sporazuma i Ustava, za nas je neprihvatljiva", zaključio je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva