:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 14, 2019   13:37

0

168

Dodik: Nema ništa od žičane ograde na granici sa Srbijom

Od ideje predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića da se zbog migranata postavi žičana ograda na granici sa Srbijom — nema ništa, rekao je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Nakon Zvizdićeve izjave da prema procenama stiže najveći migrantski talas do sada, Dodik je poručio i da je protiv slanja Oružanih snaga BiH na dodatno obezbeđivanje granice, što je i zatraženo.

Kada je reč o Republici Srpskoj, za bezbednost će se pobrinuti rezervni sastav policije koji će ubrzo dobiti MUP Republike Srpske, navodi Dodik.

"Na delove gde je Republika Srpska odgovorna na dispozicijama koje to predviđaju zakon i propis, mi ćemo kontrolisati situaciju. Mi nismo opredeljeni da u Srpskoj pravimo kampove ni bilo šta drugo, razumemo da su ti migranti u tranzitu i da idu na najbliže destinacije, u ovom slučaju Bihać, da mogu da pređu u EU", izjavio je Dodik.

Vlasti Unsko-sanskog kantona i stručnjaci za bezbednost veruju da od početka priliva migranta nije postojala želja da se sa problemom migranata ozbiljno uhvati u koštac. Tako je, prema njihovim navodima, BiH postala praktično jedina zemlja u okruženju koja nije organizovano sprečavala nelegalan ulazak migranata na svoju teritoriju.

Kakav je odnos prema tom problemu govori i podatak da je sednica Parlamenta BiH prekinuta zbog nedostatka kvoruma kada je trebalo da bude reči o najavama da pristiže najveći broj migranata do sada. Za to vreme, u Unsko-sanskom kantonu strahuju zbog zdravstvene situacije, ali i narušene bezbednosti, jer broj krivičnih dela koja čine migranti raste.

"Od januara do marta, legitimisano je 6.600 migranata, a izvršeno je 79 krivičnih i na stotine prekršajnih dela od strane migranata", izjavio je premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

Ukoliko Grčka otvori granice i pusti na desetine hiljada migranata, procene govore da će kroz zemlju, ako trećina njih krene prema EU preko BiH, proći oko 25 hiljada migranata. U BiH trenutno boravi oko 4.000 migranata.

Izvor: RTS

BiHMilorad DodikMigranti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva