:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 20, 2022   22:03

0

74

Dodik: Neuspeh pregovora o Izbornom zakonu pokazao gde je problem, on se ne zove ni RS ni Dodik

Srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednik SNSD-a Milorad Dodik kaže da je neuspeh pregovora o izmeni Izbornog zakona u BiH, koji su vođeni između bošnjačkih i hrvatskih partija, nedvismisleno pokazao gde leži problem u toj zemlji, i da se taj problem ne zove Republika Srpska ili Milorad Dodik. Očekuje da će se nastaviti period političke nestabilnosti, jer jedan od tri konstitutivna naroda, u ovom slučaju hrvatski, nije zadovoljan svojom pozicijom i oseća se poniženo.

Milorad Dodik je, komentarišući neuspeh pregovora lidera stranaka iz Federacije BiH o izmenama izbornog zakonodavstva, rekao da takvom ishodu pregovora može da se raduje samo hrvatski član Predsedništva Željko Komšić, "naivno verujući da njegov koncept izborne prevare ima budućnost".

Lider SNSD-a je naglasio da su pregovori o izmenama Izbornog zakona vođeni posredstvom predstavnika briselske i američke administracije, što nije bilo dovoljno da se završe uspehom.

"To je, takođe, važna poruka domaćim političkim akterima, ali i međunarodnim posrednicima da je jedini pravi dogovor u BiH onaj koji se postigne samostalno od onih koji imaju izborni legitimitet. Pitanje je kako bi i ovi pregovori završili da jedna strana, mislim na muslimansku, i mislim konkretno na Bakira Izetbegovića, nije uporno računala upravo na spoljašnje aktere", rekao je Dodik za Srnu.

Ukazao je da će se nepostizanjem dogovora o izmeni Izbornog zakona u BiH nastaviti period političke nestabilnosti, jer jedan od tri konstitutivna naroda, u ovom slučaju hrvatski, nije zadovoljan svojom pozicijom i oseća se poniženo.

"Problem jednog naroda, što sam govorio i ranije, problem je sva tri", naglasio je Milorad Dodik.

Četiri dana pregovora

Razgovori o izmenama izbornog zakonodavstva u BiH, uz posredstvo predstavnika međunarodne zajednice, vođeni su četiri dana između bošnjačkih i hrvatskih partija u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu.

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović rekao je da nema uslova da budu organizovani izbori i da mu je žao zbog ishoda pregovora, jer je time "najviše izgubila BiH".

Čović je pojasnio da je juče pet od šest stranaka prihvatilo model koji rešava sve probleme koje su imali, pa čak i onaj o funkcionisanju Federacije BiH, ali da je onda "problematizovala Stranka demokratske akcije (SDA)".

Predsednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić rekao je da će se posledice propalih pregovora, verovatno, osetiti za dva, četiri ili šest meseci kada se budu održavali izbori.

Naglasio je da ne znači da se neko treba bojati rata ili bilo kakve vojne eskalacije, ali će sigurno porasti političke tenzije, koje su i sada velike.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović je bez izjave za novinare napustio sastanak.

Ambasador SAD Majkl Marfi izjavio je da blokade predugo postoje u Federaciji BiH, dok je direktorka za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst istakla da su iscrpljene sve mogućnosti stranih medijatora, te da je sada sve na domaćim zvaničnicima.

Izvor: RTS

BiHMilorad Dodik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva