:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 12, 2021   19:24

0

135

Dodik: Ni Srbija ni RS se ne mešaju u unutrašnje stvari Crne Gore

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je veoma jasno da se ni Srbija, niti Republika Srpska, ne mešaju u unutrašnje stvari Crne Gore, ali da neće blagonaklono gledati da se šikanira srpski narod u Crnoj Gori.

On je istakao da je zajednička ocena na današnjem sastanku u Beogradu da je važno da je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija prošlo mirno i da u tom pogledu treba nastaviti sa obavljanjem svakodnevnih poslova koj su vezani za srpski narod.

Prema Dodikovim rečima, razgovarano je o grupaciji oko crnogorskog predsednika Mila Đukanovića koja uporno pokušva da predstavi Srbe kao remetilački faktor, a u suštini njegova politika je remetila Srbe koji su tamo 30 odsto prisutni u populaciji i za vreme njegove vladavine su bili tamo građani drugog reda.

"Crna Gora je nezavisna država, ali svakako oni moraju da znaju da mi nećemo gledati blagonaklono na to da se srpski narod tamo šikanira, da im se ne dozvoljava da očuvaju svoj identitet i da je srpski identitet problem broj jedan za Đukanovića i njegovu političku garnituru", rekao je Dodik u Beogradu novinarima, nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik: Protiv sam granica koje Komšić zamišlja u glavi

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je protiv granica koje predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić zamišlja u svojoj glavi.

"Ja sam protiv i granica koje Željko Komšić zamišlja u svojoj glavi. Valjda tu nema ništa problematično", rekao je Dodik komentarišući Komšićevu izjavu da sve što Srpska pravoslavna crkva (SPC) radi u Crnoj Gori ima politički karakter i da Dodik radi na destabilizaciji regiona i prekrajanju granica.

Međutim, evidentno je, kaže Dodik, da i Komšić i lider SDA Bakir Izetbegović u poslednje vreme koriste kao sredstvo napad na SPC, koju karakterišu kao lošu zato što ne menja svoj narod.

"To bi jednako bilo kao kada bih ja rekao da je Islamska verska zajednica loša zato što ne menja Bakira Izetbegovića i njegovu političku strukturu. Ali to su sve gluposti i jedno i drugo", naveo je Dodik.

On je napomenuo da crkve i verske zajednice imaju svoj život i treba da im se dozvoli da rade na najbolji mogući način, ne ugrožavajući druge.

Dodik je istakao da ono što imaju SPC ili Katolička crkva u BiH može da ima i Islamska zajednica, a ne da Islamska zajednica ima neka specijalna, eksluzivna prava, koja, naravno, nikada neće biti dozvoljena u BiH.

On je naveo da je njemu koji ima podršku u svom narodu ispod nivoa da komentariše jednog Željka Komšića koji nema podršku u svom narodu.

"Sve što Komšić i Izetbegović u poslednje vreme čine i pokušavaju da se raduju svemu što ide protiv Srba i Republike Srpske - to nije politika koja može da uspe u BiH. I dalje mislim da je jedini način da se u BiH mirno raziđemo i da gradimo kao nezavisne države, zasebno, dobre prijateljske odnose, u čemu će međunarodna zajednica biti dodatna garancija da ne dođe do bilo kakve eventualne nestabilnosti", rekao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, to je najbolje dugoročno rešenje.

"A ovo ovako, da nas drže u tom bosanskom loncu u političkom smislu, očigledno da tamo ne možemo svi da stanemo, da se svarimo. Mene guraju godinama da upadnem u taj lonac, a ja ne upadam i to je njima osnovni problem", rekao je Dodik u Beogradu novinarima, nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Izvor: T a n j u g

Milorad DodikŽeljko KomšićCrna Gora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva