:

:

TV Most

clock

April 09, 2019   14:47

0

157

Dodik: Nisam za Zvizdićev predlog o angažovanju vojske

Predsedavajući Presedništva BiH Milorad Dodik rekao je da ne podržava ideju predsedavajućeg Veća ministara BiH Denisa Zvizdića o angažovanju vojske na granicama kako bi se sprečio ulazak migranata iz Srbije u BiH. Dodik je zatražio da se provere informacije da Bošnjaci imaju ilegalni plan proizvodnje oružja.

"Predsedništvo BiH odlučuje o upotrebi vojske. Ja sam protiv toga", rekao je Milorad Dodik novinarima u Mostaru nakon što je sa predsednikom Srbije obišao Sabornu crkvu Svete Trojice.

Na pitanje da li bi to pitanje bilo rešeno angažovanjem hiljadu graničnih policajaca, Dodik kaže da će u RS biti angažovan rezervni sastav tamo gde je to potrebno i u skladu sa zakonima.

"Mi nismo opredeljeni da u RS pravimo kampove za migrante, razumemo da su oni u tranzitu i da idu na najbliže destinacije, u ovom slučaju Bihać, gde mogu naljaše da predu u EU", rekao je Dodik.

Zvizdić je juče u Sarajevu izjavio da, ako granice Evrope nastave da se hermetički zatvaraju za prolaz migranata, i BiH će ići ka hermetičkom zatvaranju svoje granice prema "istočnim susedima".

Dodik je zatražio da se provere informacije da Bošnjaci imaju ilegalni plan proizvodnje oružja.

Dodik je, nakon obilaska radova na Sabornoj crkvi Svete trojice u Mostaru, upoznao, pred novinarima, predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa informacijama da su u tom gradu u poslednja tri meseca održane sednice predstavnika raznih odbora SDA i da obaveštajne zajednice organizuju popis svih vojno sposobnih pripadnika bošnjačke zajednice.

"Prave profile, ko je bio u ratu, ko nije vojno obučen, da se pripreme po njima za neke eventualnosti", kazao je Dodik

Dodik je ukazao da su fabrike namenske industrije, kojih je šest na teritoriji Federacije, provećale nekontrolisanu proizvodnju oružja i municije.

"Neprihvatljivo je da fabrika namenske industrije proizvodi nestso mimo odluke vlasti i potreba vojske", poručio je on.

Dodik je kazao da zbog toga Bošnjaci žele da zadrže u Savetu ministra podobne Srbe kako bi pustili namensku industriju da proizvodi oružje a obaveštajna služba da kontroliše i prati zvaničnike Srbije i RS.

"Moraćemo to da rasčistimo u budućnosti", objasnio je on. Dodik je podvukao da je takve informacije dobio sa uverljivih mesta, i da poseduje i datume kada su održavani sastanci. 

"Položaj Srba nepovoljan"

Predsedavajući Predsedništva BiH ocenio je da je položaj Srba u Mostaru i Federaciji uopšte nepovoljan, istakao da se donose odluke protiv srpskog naroda, a da veće prisustvo Srbije i RS u BiH govori o tome da vode računa o svim segmentima života svojih građana.

"Ukupan položaj srpskog naroda u Federaciji BiH je složen, posebno imajući u vidu da im se negira konstitutivnost u nekim kantonima, iako to predviđa Ustav. Donose se odluke protiv Srba", ukazao je Dodik novinarima.

On je istakao da Draganom Čovićem može da se razgovara i uradi više na uključivanju naše zajednice u važne poslove Mostara.

U Mostaru, kaže, nisu sprovedeni lokalni izbori već deset godina, jer nema dogovora o političkom predstavljanju, ista grupa ljudi je na vlasti i, dok tako bude, položaj Srba će ostati isti, po njih nepovoljan, uveren je Dodik.

Naveo je i da je Srbija prošle godine obećala i izmirila sve svoje obaveze u vezi sa projektima.

"Sramota me je što sam sedeo sa Komšićem i Džeferovićem u Briselu"

Dodik je izjavio da RS i srpskom narodu u Savetu ministara BiH pripada mesto predsedavajućeg i tri ministra i da se ništa drugo, osim toga, neće desiti.

U BiH već pet meseci posle izbora nije formiran Savet ministara.

Dodik je novinarima rekao da su članovi Predsedništva BiH bili u Briselu i insistirali da im predstavnici EU pomognu savetodavno, kako bi se sami angažovali kod zemlalja članica, ne bi li BiH dobila status zemlje kandidata za članstvo u Uniji.

Tada im je, kaže, jasno rečeno da treba da urade nekoliko stvari, Sporazum o romingu i akreditacija visokoškolskih ustanova, ali i formiranje vlasti.

"Svi smo preuzeli obavezu i mene je danas sramota što sam uopšte sedeo sa Komšićem i Džeferovićem u Briselu i dao bilo kakva obećanja, jer je očigledno da to ne možemo da uradimo", rekao je Dodik.

On je dodao da je verovao da je poseta evropskog komesara Johanesa Hana BiH dovoljan podsticaj da se može formirati vlast.

"Ali, onda smo krenuli u razne kočnice i izmišljanja... Čekao se Komišć, kao da se čeka ne znam ko...", rekao je Dodik.

On je istakao da je njehova pozicija o zastupljenosti Srba data Ustavom.

Izvor: Танјуг

DodikZvitdićvojska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva