:

:

TV Most

clock

Maj 16, 2023   10:29

0

98

Dodik odgovorio Ambasadi SAD u BiH: O imovini neće i ne može biti rasprave

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je ponovljeni stav Ambasade SAD o imovini dokaz da je Republika Srpska u pravu kada ne želi da komunicira s onima koji, kako je naveo, na najgrublji način skrnave Dejtonski mirovni sporazum.

"Pozivajući se na član 1 Ustava, Ambasada SAD ga zlonamerno delimično citira. U tom članu se navodi: 'Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada 'Bosna i Hercegovina', nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modifikovanom ovim Ustavom i sa postojećim međunarodno priznatim granicama'. Ustav je precizno definisao tu unutrašnju strukturu i kaže: 'Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske'. I tu je sve jasno napisano", napisao je Dodik na Tviteru.

Dodik je to napisao reagujući na saopštenje Ambasade SAD u BiH da "državna imovina pripada državi".

Dodik je naglasio da su pitanje imovine rešili Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH i da sva imovina na teritoriji Republike Srpske pripada isključivo Republici Srpskoj, kao što i imovina na teritoriji Federacije BiH pripada isključivo Federaciji BiH.

"O tome neće i ne može biti bilo kakve rasprave. Ukoliko neko želi da razbije BiH, onda je nepoštovanje odredaba Ustava najbolji način", naveo je Dodik.

Istakao je da Ambasada SAD u BiH nije ni pozvana niti ovlašćena od bilo koga da tumači Dejtonski mirovni sporazum, a pogotovo ne Ustav BiH, tako da njihovo mišljenje o imovini nije obavezujuće ni za koga.

"To je obično mlaćenje prazne slame, što bi rekao naš narod", zaključio je Dodik.

Kovačević: Ako Ambasada SAD insistira, imovina može da pripada državi - Srpskoj

Delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da sve što nije izričito navedeno kao nadležnost BiH, a imovina nije, pripada entitetima i pozvao Ambasadu SAD u BiH da pokaže gde u Ustavu piše drugačije.

"Ako je ustavna i pravna činjenica, samo pokažite gde to u Ustavu piše. Naravno da ne možete, jer ne piše", napisao je Kovačević na Tviteru reagujući na saopštenje američke Ambasade u BiH da "državna imovina pripada državi, a da je za njeno regulisanje potreban zakon na državnom nivou, te da to nije stvar mišljenja, već ustavna i pravna činjenica".

Kovačević je ponovio  da sve što nije izričito navedeno kao nadležnost BiH, a imovina nije, pripada entitetima.

"Saglasni smo, ako tako želite, da pripada državi -  Republici Srpskoj", naveo je Kovačević.

Izvor: T a n j u g

BiHSADDodikRepublika SrpskaKovačević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva