:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Oktobar 22, 2021   22:05

0

26

Dodik: Oni koji odlučuju o BiH površno gledaju pravo, ustav i međunarodne akte

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će na sutrašnjem sastanaku u Beogradu upoznati predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa političkim razvojem situacije u BiH i sa tim da Republika Srpska ne veruje u slatkorečive, lažne dobre namere nekih zapadnih faktora i Bošnjaka.

 

"I ovaj sastanak predstavlja kontinuitet ranijih sastanaka. Razgovaramo o situaciji i dogovaramo se o mogućim reakcijama koje su uvek vezane za naša prava”, rekao je Dodik i dodao da u Sarajevu uvek pokušavaju da "donesu neku odluku da smire Republiku Srpsku, a posle toga po pravilu sledi još gora odluka", prenosi RTRS.

Dodik kaže da razume šta Srbija može da učini, a šta ne, te da od Vučića ne traži podršku u celosti, ali očekuje, kako je naveo, razumevanje koje mora da postoji.

Dodik je naglasio da mnogi koji odlučuju o BiH samo površno gledaju pravo, ustav i međunarodne akte i sa pozicije politike sile pokušavaju da kreiraju odnose.

"Mi moramo to da zaustavimo, jer nakon godinu dana od Republike Srpske ništa neće biti. Ja sam čovek koji je uložio svoj politički život u ovo. Čujem danas svašta o sebi, a bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv. Nisam glup da bi se junačio pred Amerikom, ali Amerika nije u pravu, "tetoši" neke Srbe ovde, podvaljuje i pokušava da nam nametne rešenja, priča o zajedničkoj državi, a pravi muslimansku državu, kojom su veoma zadovoljni u Sarajevu", rekao je Dodik.

On je istakao da je potpuno vidljiv ujedinjeni politički blok Bošnjaka, što nije slučaj sa predstavnicima Srba.

“SPC najsnažniji deo identiteta srpskog naroda”
 

Dodik je kazao da je Republika Srpska u poslednjih 20 godina izgradila i obnovila mnoge hramove i manastire, odnosno da je to učinio narod koji veruje, koji je privržen SPC i koji zna da je SPC najsnažniji element srpskog identiteta.

"To nas je očuvalo kao narod. Da nije bilo SPC mi bi danas bili rasuti po nekim drugim identitetima i samo retki bi pisali neke naučne knjige i mi ovde ne bismo postojali", rekao je on.

Dodik je istakao da je poseta patrijarha Eparhiji banjalučkoj veoma značajna, te da je Republika Srpska danas dočekala njegovu svetost u molitvi za dobro zdravlje verujućeg naroda.

"Uvek je poseta patrijarha prilika za nadahnuće, dobrobit i dar za narod ovog prostora. Dobili smo niz dobrih poruka koje idu za tim da moramo da se okupimo, da budemo jedinstveni, da verujemo jedni drugima, da imamo dovoljno strpljenja, da nađemo volju i snagu da drugoga razumemo i prihvatimo i onda kada se ne misli isto", rekao je Dodik nakon sastanka patrijarha srpskog Porfirija sa rukovodstvom Republike Srpske i predstavnicima pojedinih političkih partija.

"Ovo je naša zemlja, naš kraj, mi i o ovome želimo da odlučujemo, a SPC i naša vera nas uči da to uradimo smireno, posvećeno i jedinstveno", zaključio je Dodik.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva