:

:

TV Most

clock

Oktobar 27, 2021   20:00

0

49

Dodik pokrenuo proceduru zaštite vitalnog interesa, izostala dvotrećinska podrška Skupštine RS

Narodna skupština Republike Srpske nije podržala izjave srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da je deset odluka Predsedništva, koje su Šefik Džaferović i Željko Komšić, usvojili preglasavanjem, štetno po vitalni interes Republike Srpske.

Svih deset odluka na koje je Dodik uložio veto biće važeće, jer je na glasanju izostala podrška dve trećine poslanika.

To je prvi put da je Dodik pokrenuo proceduru zaštite vitalnog entitetskog interesa, a da je izostala dvotrećinska podrška.

Iako je srpski član Predsedništva u uvodnom izlaganju detaljno obrazložio svaku odluku i zbog čega su one štetne po interes Srpske, rekao da je Parlament Srpske mesto odluke, te pozvao poslanike na jedinstvo, to jedinstvo je izostalo. Dok je DNS sve vrijeme učestvovao na zasjedanju i glasao, SDS i PDP su napustili zasedanje još tokom rasprave, pa nisu ni bili prisutni u sali kada se glasalo.

Sve te tačke koje su bile na sednici Predsedništva BiH 18. oktobra i na koje je srpski član Milorad Dodik stavio veto, poštujući zaključke Narodne skupštine o neodlučivanju u Predsedništvu su usvojene jer nije bilo dovoljno ruku u Narodnoj skupštini.

Tako su prošle i one koje ugrožavaju vitalni interes Srpske. U sali kada se glasalo nije bilo poslanika opozicije predvođenih SDS-om i PDP-om.

Veliki broj odluka i zaključaka Predsedništva BiH sa sednice 18. oktobra, ugrožava vitalni entitetski interes, rekao je srpski član Predsedništva Milorad Dodik u uvodnom izlaganju. U njima su uočeni proceduralni i materijalni nedostaci i zaobilaženje entitetskih nivoa vlasti i zato je, kaže, glasao protiv.

Dodik ni za otvaranje kancelarije Ruske ambasade u Banjaluci i davanje agremana ambasadorima pojedinih zemalja, nije dao svoj glas očekujući da će o tome "za" glasati poslanici u Parlamentu Srpske. Time je, kaže, hteo da omogući da se odlučuje u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a ne u Predsedništvu BiH.

Ovo je trebalo da dokaže da Republika Srpska nije niži nivo vlasti, poručuje predsednica Željka Cvijanović. To je i politička i ustavna snaga parlamenta i Srpske.

Poslanici vladajuće koalicije poručuju da se bez obzira na sve odlučivanjem o ovim tačkama, manifestuju i jačaju odluke srpskog člana Predsedništva BiH i podsećaju da se odlučuje o međunarodnim ugovorima.

SDS i PDP još juče su nagoveštavali da bi mogli napustiti skupštinsku salu. Razlog o kome su govorili i danas između ostalog, bio je i termin održavanja sednice pravdajući to nemogućnošću da pripreme raspravu.

Neglasanje o tačkama ugrožavanja vitalnog entitetskog interesa, tvrde, podržali su bošnjačkog i hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Neučestvovanje na Parlamentarnoj skupštini BiH juče kada se odlučivalo o smeni ministra odbrane Sifeta Podžića, premišljanja da li će sutra prisustvovati kada se na Parlamentarnoj skupštini poslanicima obraća "nezakonito izabrani visoki predstavnik Krisitijan Šmit i ovo danas to potvrđuje", smatra predsednica Srpske Željka Cvijanović.

Poslanici Koalicije Zajedno za BiH smatraju da ni u jednoj odluci i zaključku iz Predsedništva BiH, nije bilo ugrožavanja interesa Srpske.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva