:

:

TV Most

clock

Jul 16, 2019   18:38

0

112

Dodik preglasan, ide li BiH u spor sa Hrvatskom

Članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović glasali su za pokretanje spora sa Hrvatskom zbog izgradnje Pelješačkog mosta, ali se tome usprotivio srpski član i predsedavajući Predsedništva Milorad Dodik, pozivajući se na vitalni nacionalni interes.

Milorad Dodik je nakon sednice Predsedništva rekao da je bilo predloga oko obustavljanja radova na Pelješačkom mostu i otvaranja spora sa Hrvatskom.

"Komšić i Džaferović su glasali za tu odluku. U formalnom smislu se smatra usvojenom, ali s obzirom da svaki član ima pravo na vitalni interes, ja sam potegao kao srpski član Predsjedništva pitanje vitalnog nacionalnog interesa i objasnit ću u NSRS-u zašto to nije dobro", istakao je Dodik.

Zbog takvog poteza odluka o pokretanju spora u ovom trenutku je nevažeća, pa će se čekati odluka Narodne Skupštine Republike Srpske.

Dodik je naveo da je predlagao da se s Hrvatskom napravi sporazum o granici, a ne da se priča usmerava na Pelješački most i dodao da bi zbog usvajanja takve odluke imali probleme sa brojnim subjektima, s obzirom da je Hrvatska članica Evropske unije.

Ukoliko dve trećine poslanika Narodne Skupštine Republike Srpske izglasa da je Dodikov potez vitalni nacionalni interes, Komšićev i Džaferovićev zahtev pada.

Inače, BiH već godinama pokušava da reši pitanje granice sa Hrvatskom, ali bezuspešno. Uprkos protivljenju zvaničnog Sarajeva, Hrvatska je nastavila da gradi Pelješački most, koji za BiH može značiti smetnju prilikom izlaska na otvoreno more, navodi portal Kliks.

Izvor: Agencije

RSDodik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva