:

:

TV Most

clock

Maj 11, 2021   15:09

0

109

Dodik: Reafirmisati ulogu Srpske

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas da je potrebno reafirmisati ulogu Republike Srpske kao strane u BiH za sve dogovore o suštinskim stvarima.

Dodik je to rekao na sednici NSRS koja razmatra inicijativu za razgovor i dijalog između Republike Srpske i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rešenjima za BiH.

Ukoliko ovo ne uspe, kako ćemo se mirno razići, upitao je dodao i istakao:

"Apelujem da zajedno u Narodnoj skupštini pokušamo da izgradimo politiku kojom bi bila ojačana pozicija Srpske i njenih pregovarača".

On je predložio zaključak kojim će biti definisano da će predstavnici Republike Srpska biti prisutni u organima BiH, ali da neće odlučivati sve dok ne bude razgovora o rešenjima u BiH.

"Spremni smo da čekamo predstavnike FBiH da pristanu na razgovore. Razgovori su potrebni i samo tako možemo redefinisati odnose u BiH i pristupimo implementciji Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne reintegraciji BiH što piše u Deklaraciji SDA", naveo je Dodik i upitao da mu neko pokaže gde je delovanjem urušio Dejtonski sporazum.

Prema njegovim rečima, sve što se trenutno radi s ciljem da BiH bude unitaristička promovišu Bošnjaci.

"Zalažem se da kažemo želimo dogovor na bazi Dejtonskog mirovnog sporazuma. Strane za dogovor u BiH su Republika Srpska i FBiH, a ne BiH", kaže Dodik.

On smatra da je potrebno vratiti se interesu Srpske i srpskog naroda u BiH i da svaki stepen centralizacije BiH znači manje Republike Srpske.

"Zato je važno da Narodna skupština Republike Srpske zatraži od predsednika Srpske da formira pregovarački tim i ponudi svim relevantim faktorima da budu deo njega. Potrebno je sačiniti operativnu platformu na osnovu čega će se krenuti u razgovore sa izabranim zvaničnicima FBiH", rekao je Dodik i pozvao poslanike da budu konstruktivni, s ciljem očuvanja interesa Republike Srpske i digniteta Narodne skupštine, prenela je RTRS.

Izvor: Танјуг

DodikRepublika Srpska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva