:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 09, 2019   18:07

0

179

Dodik: Republika Srpska je sve više država

Nakon svečanog defilea u Sportskoj dvorani Borik u Banjaluci održana je Svečana akademija povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, na kojoj je predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik, poručio da je "Republika Srpska sve više država", te da će ona to pokazati svojim potencijalom.

"Ovaj rođendan je obeležen na ponos svih građana. Radujem se jer u Srpskoj nema ekscesa koji su verski motivisani. Republika Srpska je sve više država i ona će to pokazati svojim potencijalom, a ne da bi nekome napakostili", rekao je Dodik...

Predsednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, poručila je da je Srpka danas proslavila svoj 27. rođendan, odlučna da hrabro korača u budućnost.

„Ponosni smo na Srpsku koja predstavlja simbol slobode. U njoj živimo kao svoj na svome. Republika Srpska je obaveza za sve nas da ne odustajemo od svojih uvjerenja. Ne smemo izgubiti snagu i veličinu ideje koja je prethodila stvaranju RS“, rekla je Cvijanović.

Dodala je da je obaveza aktuelne vlasti da brani Republiku, njene nadležnosti i ustavni ustavni identitet”.

„Naša Republika mnogima smeta. Smeta im što branimo svoj identitet i institucije“, rekla je Cvijanovićeva.

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, je u svom obraćanju poručila da će Srbija mudro da poštuje svoje međunarodne obaveze, Dejtonski mirovni sporazum. „Nikada nam nije teško da, poštujući druge, ostanemo verni sami sebi. Srbija će se uvek brinuti za građane Srpske, ali i poštovati dogovor tri naroda u BiH“, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Predsednik Matice Srpske Dragan Stanić je rekao da bi 9. januar trebalo da postane praznih svih Srba. On je podsetio na stradanja Srba u proteklom ratu i rekao da je Republika Srpska jedino dobro što je iz toga rođeno.

Lider HDZ BiH, Dragan Čović, je najavljen kao izaslanik hrvatskog naroda, što je propraćeno gromoglasnim aplauzom.

Srpski ministar odbrane, Aleksandar Vulin, poručio je da je Spska dom svih Srba.

“ Ja sam u svojoj kući. Republika Srpska je dom svih Srba koji vjruju u slobodu. Postojanje Srpske garantuje da će Srbi živeti na ovim prostorima dostojno i kako treba. Praznik Republike Srpske je praznik svih Srba“, rekao je Vulin.

Dodao je kako su Srbi suočeni s pretnjom stvaranja „velike Albanije“.

“ Nemamo pravo da odustanemo od srpskog nacionalnog pitanja“, kazao je ministar.

Izvor: Танјуг

Milorad Dodik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva