:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Decembar 13, 2021   20:09

0

72

Dodik: Republika Srpska prvo rešava pitanje imovine

Republika Srpska doneće zakon i propisati da je imovina u Srpskoj njeno vlasništvo, izjavio je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

 

Dodik je za Radio Republike Srpske rekao da će biti doneto i rešenje da sudije i tutžoce bira Narodna skupština RS i da ne želi nikakvu BiH, osim dejtonske.

Dodik je naglasio i da će sav novac koji RS daje za zajedničke organe BiH, oko 130 miliona evra, povući u RS, preneo je sajt RTRS.

Pitanje imovine prvo je na redu, jer ustavni sud, kaže Dodik, nema pravo da utvrđuje vlasništvo, jer je to rešeno Dejtonskim sporazumom.

"Sve vreme blefiraju i pokušavaju nešto da izmuvaju u vezi sa imovinom. Kada su izgubili živce, upregli su ustavni sud da odluči da šume i poljoprivredno zemljište nisu vlasništvo Srpske. A svi su svesni da je to imovina entiteta", naveo je Dodik.

On je dodao da će RS doneti zakone koji će potvrditi da je vlasnik imovine na svojoj teritoriji.

"Mogu da najavljuju apelacije Ustavnom sudu, ali idemo ka tome da jednog dana regulišemo to pitanje i rešimo da odluke tog suda neće biti prihvaćene u Srpskoj. Šta drugo da radimo kada znamo da neće prestati da nas kinje sudom koji je obična prevara i koji više ne želimo u ovom formatu", naglasio je Dodik.

Poštovanje Dejtona, kaže, ostaje prioritet, dodajući da postoje stvari na nivou BiH, koje neće dirati.

"Sada bi bilo iluzorno ući u sferu pasoša, ali smo i to evidentirali kao problematično. Imovinu cemo rešiti brzo. Kao i visoki sudski i tužilački savet BiH. Takav savet biće uskoro uspostavljen u Srpskoj. Postojeći, sa nivoa BiH, biće proglašen kao nevažeci za sudstvo u Srpskoj", dodao je on.

Kada je reč o vojsci i Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji i Agenciji za istrage i zaštitu, Dodik je rekao da u pogledu SIPA i OBA nema ništa osetljivo.

"Što se tiče vojske, Srpska ce pokušati da razume trenutak, jer postoje mnogi koji govore da je to problematično. Neka ostane paradna organizacija sa tri do četiri hiljade pripadnika. Nikada nije kasno da se toga rešimo", rekao je Dodik.

Izvor: T a n j u g

Milorad DodikRepublika Srpska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva