:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 06, 2023   14:58

0

61

Dodik: Republika Srpska želi ustavnu BiH, ne pristaje na ovu BiH Šmita i Marfija

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je u prvoj izjavi po izlašku iz Suda BiH rekao da je ovaj proces protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića politički proces i da je i sam sudija pročitao da im se sudi zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika.

Činjenca je, istakao je Dodik, da nepostojeći stranac u formalnom smislu je nametanuo neke odluke i menjao zakone, što je direktan udar na Bosnu i Hercegovinu i njen suverenitet.

Dodik je objasnio da današnji glavni pretres nije ni počeo zato što je njegov pravni tim uložio zahtev za izmeštanje postuupka u nadležni sud u Banjaluci, čija je to, prema nekim tumačenjima, pravna nadležnost.

Apelacioni sud je, kazao je predsednik Republike Srpske, odbio taj zahtev i ostavio tri dana rok za žalbu, te zbog toga glavni pretres nije ni započet, jer bi to značilo da se prejudicira samo žalbeno postupanje.

Najavio je da će njegov pravni tim podneti žalbu poslednjeg dana isteka žalbenog roka. Dodik je rekao da je sudija bio korektan i da je uvažio činjenice koje su nesporne što se tiče zakona, a da Kristijan Šmit, koga je nazvao smradom i američki ambasador Majkl Marfi, za koga je rekao da je kreten, smišljaju kako da zagorčaju život ovoj Bosni i Hercegovini.

Ponovio je da Republika Srpska želi ustavnu BiH, ali da ne pristaje na ovu BiH Marfija i Šmita. "Ako nas budu gonili, isteraće nas iz Bosne i Hercegovine. Dakle, mi tražimo da se vratimo na Ustav Bosne i Hercegovine, da se poštuje i ako on bude poštovan i mi ćemo ga poštovati", rekao je.

Poručio je da ovakvo ponašanje jednog neizabranog stranca, koji odlukom menja zakon i dovede do sudskog procesa, ne postoji nigde u svetu.

"Ako neko od pravnika u Federaciji BiH i sudija misle da je to pravno ispravan posao, grdno se varaju. Ako misle da to nije političko, onda se još više varaju. Dakle, Republika Srpska je jedinstvena u ovom. Evo, izučavajući sve te razne gluposti vezane za Šmita, vidljivo je da je on, kada su mu počeli čestitati funkciju visokog predstavnika, sam rekao da mu ne čestitaju jer treba da bude imenovan u Savetu bezbednosti", rekao je Dodik i dodao da ima tu Šmitovu izjavu.

To se, ističe, nikada nije desilo. "A on je pokušao da glumi da je ovde on visoki predstavnik. Sva je stvar u tome. Ili imate, ili hoćete ustavnu Bosnu ili nećete. Nemojte optuživati nikoga, Republiku Srpsku pogotovo ne. Republika Srpska se neće prihvatiti da bude deo kolonije koju prihvataju ovde u Federaciji BiH. Mi to nećemo. I to je nešto protiv čega ćemo se mi boriti. Kolonijalna uprava je davno prošla", poručio je Dodik.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva