:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Oktobar 07, 2021   18:08

0

122

Dodik: RS uskoro povlači Zakon o tužilaštvu i vraća policiju na granice

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je da će, krajem oktobra ili najkasnije u prvoj nedelji novembra, Skupštini Republike Srpske (RS) biti dostavljeni brojni predlozi zakona, među kojima i povlačenje saglasnosti o zajedničkoj vojsci, kao i zabrana rada SIPA i obaveštajnih agencija na teritoriji RS.

 

Dodik je, na tribini "Sloboda i samostalnost RS", rekao da će biti predloženo i povlačenja zakona o tužilaštvu BIH, indirektnim porezima, povratak policije RS na granice, kao i odbacivanje svih zakona koje su visoki predstavnici međunarodne zajednice donosili do sada i ukidanje rešenja da postoji Veće naroda u Skupštini RS.

"To je obiman zahtev, koji će izazvati reakcije, ali mi smo spremni, iako znamo da ćemo imati posledice. Mi nećemo uraditi ništa što nije u skladu sa Ustavom BiH", istakao je Dodik.

Poručio je da RS neće dozvoliti ni promenu Ustava BiH, koji je Republici Srpskoj dao državnost, a sada želi da joj se ukine politički i teritorijalni suverenitet.

Prema njegovom mišljenju, sama reč BiH je sinonim za krizu, koja je stalna, nikad ne prestaje, a "manifestuje se kroz različite periode".

Kako je naglasio, "BiH je projekat Sjedinjenih Država, koje su želele da naprave zemlju koja će da promoviše "američki duh", bez obzira na naciju i da zanemari istoriju, "da smanje uticaj Srba i pravoslavaca na ovim prostorima".

"Pojavi se Eskobar i preti sankcijama. I šta - mi treba da ćutimo? To je nemoguće", poručio je Dodik, ocenjujući da je "moralno skliznuće" išlo dotle da se pojedinim političarima iz RS preti, a i da je to rađeno i njemu lično, "najmanje 10 puta, od zamenika američkog državnog sekretara do raznih službenika".

Dodik je napomenuo da očekuje i dalje napade na RS iz SAD, jer će njihova administracija u BiH "delovati po refleksu, uvek podržavajući neke svoje ovde na terenu".

On je ocenio i da Bošnjaci imaju samo jedan cilj - da ovladaju pravosuđem u BiH i da bude po sistemu "kadija te tuži, kadija ti sudi", ali RS to neće dozvoliti, a tražiće i ukidanje zakona o zajedničkom tužilaštvu.

Izvor: RTS

Republika SrpskaMilorad DodikBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva