:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Septembar 30, 2021   21:21

0

159

Dodik sa Eskobarom i o otcepljenju Republike Srpske

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je na konferenciji za novinare da je danas razgovarao sa izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, dodajući da se razgovaralo i o pitanju otcepljenja Republike Srpske.

Dodik je istakao da se otcepljenje Srpske samo nameće.

"U BiH je nemoguće napraviti dogovor, ali mi poštujemo Dejtonski sporazum", rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Istakao je da "Otvoreni Balkan" predstavlja dobru inicijativu.

"Postoje i oni koji su to problematizovali, ali ovakva inicijativa je definitovno dobrodošla i mi ćemo nastaviti u tom pravcu. Svaka inicijativa koja dovodi do otvaranja granica dobrodošla je, kako god da se ona zvala", dodao je Dodik.

On je rekao i da su razgovarali na zahtev Eskobara.

"Dotakli smo se i ostalih važnih pitanja kao što je potreba stabilizovanja političke situacije u BiH, koja već dugo živi u "nepravu" i u kojoj postoji visoki predstavnik koga mi ne priznajemo. Gospodin Eskobar, naravno, podržava ulogu visokog predstavnika. Ne plašim se sankcija, već sam pod američkim", rekao je Dodik.

Dodik je kazao da je prošlo vreme u kojem će Republika Srpska da trpi intervencionizam međunarodne zajednice, koji je po pravilu bio uperen protiv Srpske i Dejtonskog sporazuma, prenela je RTRS.

On je danas razgovarao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, od koje je tražio kandidatski status i ublažavanje 14 evropskih zahteva.

Dodik je naveo da je razgovarano i o ekonomskim pitanjima, podsećajući da je EU ranije sačinila ekonomsko-investicioni paket za zapadni Balkan, za koji je BiH prije nekoliko meseci utvrdila projekte.

"Jedan od njih je i izgradnja auto-puta od Doboja do Vukosavlja, tako da se ne bi desilo da danas otvaramo most u Svilaju do kojeg dolazi magistralni putevi", konstatovao je Dodik i dodao da je na sastanku rekao da je potrebno ubrzati realizaciju ovih projekata.

Izvor: T a n j u g

BiHMilorad DodikGabrijel EskobarRepublika SrpskaUrsula fon der LajenEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva