:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 03, 2023   13:39

0

57

Dodik: Samo snažna Srbija garant Srbima izvan nje

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je građanima Republike Srpske važna jaka Srbija i istakao da je samo snažna i moćna Srbija garant Srbima koji žive izvan nje.

"Izbori u Srbiji su bitni za našu stabilnost. Jaka Srbija je nama važna", rekao je Dodik za TV Prva.

Istakao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sačuvao stabilnost zemlje, a da je snaga u ekonomiji, političkoj moći, vojsci, infrastrukturi.

"Danas je (Srbija) u daleko drugačijoj poziciji, zato što je Vučić, celog svog mandata sa svojim timom, napravio Srbiju prepoznatljivom u političkom smislu, postavio je na daleko drugačije pozicije nego što je ranije bilo", rekao je Dodik.

On je naveo da će glasati na izborima u Srbiji i pozvao je građane da daju glas za SNS i patriote okupljene oko te stranke.

Dodik je najavio i da će otići na suđenje u Sarajevo iako smatra da je taj sud antiustavan dodajući da ceo proces protiv njega vidi kao priliku da se sudi "svom beščašću" postavljanja sudija i tužioca u BiH od strane stranaca. Taj sud, kaže Dodik, nema ustavnu osnovu.

"On je nešto što mi ne prihvatamo. Moć i sila, pre svega Zapada stoji iza toga suda. A mislim da smo sada u fazi da je nama stalo da dođe do tog procesa. Jer je on toliko apsurdan i toliko ništavan da sada vidim neku šansu da se preko tog procesa sudi svom tom besčašću koji je u Bosni i Hercegovini nametnut od strane stranaca, putem instaliranja tužilaštva i suda koji nemaju ustavnu osnovu", izjavio je Dodik.

Ocenio je da je revizija Dejtonskog sporazuma počela od momenta kada je sporazum potpisan, ali je istakao da zapadna međuanrodna zajednica u tome nije uspela u potpunosti i da je Republika Srpska ostala u dovoljnom kapacitetu da može da nastavi da živi. Ponovio je da je politika vlasti u Republici Srpskoj očuvati status Republike Srpske u teritorijalno-političkom smislu.

"Očuvati njene kompetencije, očuvati volju naroda za Republikom Srpskom, što sve skupa zajedno uspevamo. I, naravno, u nekom određenom trenutku, kada se bude donosila definitivna odluka, reći o tome šta mi mislimo. A naš izbor nije Bosna i Hercegovina", istakao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, Srbija i Republika Srpska su danas "najnezavisnije države u ovom regionu".

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva