:

:

TV Most

clock

Jun 20, 2022   21:52

0

149

Dodik: Sastanak sa Putinom uspešan, važan završetak gasovoda

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom bio uspešan, da je odisao razumevanjem za situaciju u kojoj se Republika Srpska nalazi i istakao značaj završetka gasovoda koji bi Republici Srpskoj doneo dve nove elektrane na gas.

Dodik je rekao i da se osetila želja da se podrže napori Srpske za opstanak, bez ikakvih nametanja ili traženja bilo čega zauzvrat, prenela je Srna.

"Rusija je sada u delikatnoj situaciji, ali niko od nas nijednog trenutka nije tražio neko ponašanje koje bi manifestovalo nekakav odnos prema Rusiji. Oni to razemiju, kažu nam da su zahvalni za politiku koju vodimo i spremni su da realizuju sve naše zajedničke projekte", kazao je Dodik za ATV.

On je istakao i da su u Rusiji najavili značajniju podršku u budućnosti.

"Važno nam je da završimo projekat gasovoda, koji nam donosi dve nove elektrane na gas. To je energent budućnosti i električna energija sama po sebi predstavlja vodeći oblik energije u svetu", rekao je Dodik.

On je izrazio zahvalnost Rusima, predsedniku Putinu i predstavnicima kompanije "Gasprom" za razumevanje koje imaju za procedure u BiH.

"U Sarajevu imamo već nekoliko godina zastoj u pogledu dobijanja dozvole da se iz Srbije pređe u Republiku Srpsku preko granične linije, odnosno Drine, jer to namerno opstruišu", kazao je Dodik.

On je istakao da je Putin razuman čovek, posvećen svom narodu i svojoj državi.

"Njihova strategija je procenila da su ugroženi od širenja vojnog krila NATO-a na prostor Ukrajine. Smatraju da je oblik koji su dali Ukrajini ranije, kada se povukla iz ŠSR-a, bio dovoljan da Ukrajina nastavi da egzistira i ima neutralni status u vojnom i svakom dugom smislu. Drugi to nisu hteli da razumeju", rekao je Dodik.

On je kazao da jednim delom razume Zapad, koji želi svojim potezima da homogenizuje sve zemlje po pitanju uvođena sankcija Rusiji, ali i da je njegov stav jasan - da se Republika Srpska ne može tome pridružiti.

Izvor: T a n j u g

Milorad DodikVladimir PutinRepublika SrpskaBiHgas
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva