:

:

TV Most

clock

Februar 28, 2023   16:02

0

152

Dodik: Šmitova odluka neće biti poštovana, Zakon o imovini stupio na snagu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da odluka Kristijana Šmita o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini Srpske neće biti poštovana i da on nema pravo da nameće bilo kakve akte Srpskoj.

"Šmit nije visoki predstavnik, a i da jeste, on ne bi imao na to pravo. To je za nas ništavno i pravno potpuno neutemeljeno. Mi ćemo nastaviti da sprovodimo naš Zakon o nepokretnoj imovini. A njegovu pisaniju nemamo nameru da igde objavljujemo i to ne obavezuje naše nadležne organe", rekao je Dodik u Beogradu pre početka tribine pod nazivom "Srpska se brani i u Srbiji".

Istakao je da se na tom planu ništa neće desiti, jer je Narodna skupština već donela i usvojila Zakon o imovini Srpske koji je Šmitu sporan.

Šmit je juče objavio da je suspendovao primenu Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj, ali su vlasti Srpske odgovorile da Zakon ostaje na snazi i da se odluke ilegalno biranih visokih predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku Srpske.

Inače, Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti danas je stupio na snagu, saopšteno je iz Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Zahtev za ocenu ustavnosti ovog zakona podneo je ranije bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović, a danas i hrvatski član tog najvišeg državnog tela, koji je izabran glasovima Bošnjaka, Željko Komšić.

17:14 - Nastavićemo da sprovodimo Zakon o nepokretnoj imovini

Dodik je izjavio da će RS nastaviti da spovodi Zakon o nepokretnoj imovini RS, koji je suspendovao visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit. 

"To je potpuno neutemeljeno. A njegovu pisaniju nemamo nameru nigde da objavljujemo. Mislim da ne treba da govorim ništa posebno. Ako on misli da je moćan, neka sprovodi svoje odluke, pa ćemo da vidimo šta će biti", kazao je Dodik pre početka tribine "Srpska se brani u Srbiji" .

On je naglasio da je RS donela zakon i da on i dalje važi. 

"Šmit kao lažni visoki predstavnik ne može ništa da poništi. Mislim da se preigrao i ja mu poručujem da neće  provoditi svoju odluku. To izgleda kao da se moje unuče igralo i napisalo neki zakon", kazao je Dodik, reagujući na to što je visoki prestavnik  u BiH ukinuo Zakon o nepokretnoj imovini. 

Dodik je dodao da za Republiku Srpsku politička borba nikada nije prestala i da se sada odvija u težim okolnostima zbog sukoba u Ukrajini.

"Zato je potrebno da Republika Srpska jasno pokaže svoje pozicije, a one jesu da mi jesmo za Dejtonski sporazum i u okviru toga je da možemo da prihvatimo teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Mi ne možemo da ostanemo u BIH koja je izvan Dejtona i to je poruka koju mi šaljemo godinama",rekao je Dodik. 

Istakao je da to zapad teško razume. 

"Mi ne tražimo ništa što je imaginarno, što nije već dato, već da se poštuje slovo Ustava BiH. Ne možemo da prihvatamo mere van toga, taman to bile i one koje donosi kvazi politički predstavnik u BiH ili sudije Ustavnog suda, koje ignorišu pravo i sve što se tiče slova Ustava i donose svoje odluke i kreiraju. Onda potrče da nam kažu da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati, pa su napisali Krivični zakonik da onaj ko ne poštuje odluke Ustavnog suda krivično odgovara", rekao je Dodik.

On je upitao kako će odgovarati parlament ili vlada ili predsednik koji imaju svoja ovlašćenja.

17:33 - Jedino pitanje koje je otvoreno na Balkanu je srpsko nacionalno pitanje

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izvaio je danas da stvari na ovim prostorima nisu rešene i dodao da  jedino pitanje koje je otvoreno jeste srpsko nacionalno pitanje na Balkanu. 

"Imajući u vidu trenutna dešavanja i poziciju i naša budućnost će zavisiti od toga kako mi projektujemo našu nacionalnu politiku. Ponekada deluje da smo stvari završili, a jedina istina je da nismo završili naše nacinalno pitanje, ono je i dalje otvoreno", rekao je Dodik obraćajući se na tribini "Srpska se brani u Srbiji". 

Dodao je da se sve radi da se odvoji Kosovo od Srbije, a da se Republici Srpskoj ranije data prava kroz Dejtonski mirovni sporazum uskrate uvođenjem novih antiustavnih rešenja. 

"Deluje da smo ipak stali vragu za vrat, rekao bih samo deluje. Mali propust doveo bi do toga da se uruši snaga RS. Ostale su određene vrednosti za RS dovoljne da nastavimo političku borbu u neizvesnim okolnostima. Svaka borba naroda i države se bazira na tome da traže podršku prijatelja", rekao je Dodik. 

Dodao je da RS danas ima mnogo više prijatelja koji su spremni da je podrže i razumeju njenu poziciju nego što je to bilo u prošlosti. 

"Za RS je važno negovati politička i sva druga prijateljstva pokušati i onda kada je teško razumeti našu poziciju. A mnogi je ne razumeju koji o nama odlučuju. Prijateljima uvek treba jasno predočiti političke stavove. RS opstaje poslednjih decenija zato što ima jasne političke stavove", rekao je Dodik. 

Istakao je da RS ne sme da okleva da jasno kaže šta misli o svakom izazovu koji se pred njom nađe. 

"U poslednje vreme se dešava to da pitanja koja su nam bačena na sto moramo da odbijemo pre nego što počnemo da razgovaramo o njima. Naučili smo da kada god prihvatimo da razgovaramao pod matricom kako je dijalog sveto slovo, onda smo bili uvučenu u spiralu onih koji tumeče ono šta i kako oni hoće. Posebno je to opasno kada se ne stoji iza ugovora koji se potpišu", istakao je Dodik. 

On je objasnio da je to posebno vidljivo po tome što zapad više ne drži do međunarodnog prava, nego do nametnutih pravila. 

"Ne libe se da nam kažu da ih ne zanima Ustav naše zemlje, već ih zanimaju pravila. I ako nećemo da poštujemo  ta pravila prete nam sankcijama. Naš odgovor je da smo sada spremniji nego ikada da odbijemo pitanja koja su nam bačena na sto", rekao je Dodik. 

Dodao je da sada nije trenutak da se prave nikakva konačna rešenja. 

"Treba sačekati i videti globalnu konstelaciju i razvoj situacije i pokušati doći do nacionalnog i državnog konsenzusa", rekao je Dodik. 

Izvor: T a n j u g; Foto: Profimedia, ilustracija

BiHRepublika SrpskaDodikŠmitZakon o imovini
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva