:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2022   19:51

0

132

Dodik: Sutra ćemo iskristalisati zajednički stav o odlasku na samit u Tiranu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je stav predsednika Aleksandra Vučića o odlasku na samit u Tirani veoma jasan, ali da treba imati u vidu i realne okolnosti, dakle činjenicu da je to samit Evropske unije i Zapadnog Balkana i da je najznačajnija zemlja Zapadnog Balkana Srbija.

"Verovatno ni Evropska unija neće gledati na to bez ikakvih pokušaja da obezbedi prisustvo predsednika Vučića, ali ono što je važno jeste da ćemo sutra u toku dana iskristalisati i doneti zajednički stav o tome, da li ići ili ne ići", istakao je Dodik odgovarajući na pitanje Tanjuga da li predsednik Vučić treba da ide na samit u Tiranu.

On je naveo da ukoliko predsednik Vučić ne bude išao na ovaj skup da će onda i prisustvo republike Srpske u Tirani biti upitno.

"Kod nas u Bosni i Hercegovini su složene procedure vezano za to, zna se da Bosna i Hercegovina ima tročlano predsedništvo i ako jedan ne može, onda ide drugi i to može da predstavlja problem, ali sve ćemo to usaglasiti sa predsednikom Vučićem", rekao je on.

Dodik je i dodao da je Vučić u oceni odnosa međunarodne zajednice prema Prištini veoma jasno markirao sve bitne tačke nepravednog odnosa i same Evropske unije.

"Tako da ćemo sutra nakon njegovog razgovora sa važnim ljudima ponovo razgovarati i uskladiti naš stav", istakao je Dodik.

On je kazao da je Republika Srpska zainteresovana da sa Srbijom gradi sve zajedničke međunarodne stavove koji se tiču Republike Srpske i Srbije.

Dodik je kazao da je i danas razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem telefonom i da često razmenjuju mišljenja i pokušavaju da dođu do zajedničkih stavova.

On je naglasio da Republika Srpska i Srbija imaju usaglašenje stavove o mnogim pitanjima i da je veoma važno da se preduzimaju zajedničke aktivnosti i mere.

"Vidljivo je i jasno je iz prethodnog istupa predsednika Vučića da postoje mnogi problemi, nerazumevanja i što dalje idemo sve je više 'upakivanje' Srbije i Republike Srpske u taj njihov kliše u kome smo mi odgovorni, a svaki put od nas očekuju i od Srbije i od Republike Srpske da isporučimo ona njihova očekivanja koje oni žele, a koja po pravilu idu na štetu i Republike Srpske i Srbije ne uvažavajući nijedan stav koji mi iznosimo" rekao je on uz konstataciju da tako i Srbiju i Srpsku pokušavaju da dovedu u poziciju pasivnih učesnika u raznim skupovima i podrške samo njihovim stavovima.

Izvor: T a n j u g

DodikVučićEUTirana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva