:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Mart 04, 2019   15:11

0

211

Dodik u Briselu: Opredeljeni za približavanje Evropskoj uniji

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik predao je danas u Briselu šefici EU diplomatije Federiki Mogerini i komesaru Johanesu Hanu dodatne odgovore na Upitnik.

Očekuje se da Evropska komisija do kraja ovog mandata da preporuku na osnovu koje će zemlje članice EU odlučivati o kandidatskom statusu BiH.

"Očekujemo da objavimo mišljenje još tokom ovog mandata Komisije. Evropski savet zatim jednoglasno mora da odluči o daljim koracima za zemlje koje se nalaze na EU putu", izjavio je komesar Han.

Predsedavajući Predsedništvom BiH Milorad Dodik naglasio je da u BiH postoji potpuni konsenzus kada su evrointegracije zemlje u pitanju.

"Bez obzira na entitete i narode u BiH svi politički faktori su opredeljeni za podršku evrointegracijama i približavanje EU", poručio je Dodik.

On je izneo očekivanje da će BiH do kraja marta imati formirane sve nivoe vlasti i moći da krene u ispunjavanje reformi neophodnih na evropskom putu.

"Verujem da ćemo u BiH radeći sa Evropskom komisijom uspeti da dođemo do statusa kandidata što će dati jednu novu dinamiku za BiH i šansu da se dodatno unapredi sistem", ocenio je Milorad Dodik.

Na pitanje novinara o najavama moguće secesije Republike Srpske i odnosima koje on lično ima sa Moskvom, predsedavajući Predsedništva BiH u Briselu je naglasio da su njegovi "pravi prijatelji i u Moskvi i u Briselu" i da BiH mora da ima dobre odnose sa svima u regionu i na globalnom nivou.

"U ovom trenutku niko u Republici Srpskoj ne radi na pitanjima secesije, ali postoje izvesna očekivanja javnosti i nas političara. Ja vidima BiH u vraćanju dejtonskim principima i da postane članica EU. To je ono što možemo da prihvatimo i na čemu možemo da radimo", zaključio je Dodik.

Dodik je ponovio da u BiH nema saglasnosti kada je reč o aktivaciji godišnjeg Akcionog plana saradnje sa NATO, ali i najavio da će BiH 5. aprila u Beogradu potpisati regionalni sporazum o smanjenju tarifa za roming.

Izvor: Танјуг

DodikHanMogeriniEUUpitnikBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva