:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Mart 10, 2021   15:29

0

129

Dodik: Vreme za dogovor ili ćemo podebljati granice sa FBiH

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je sada pravo vreme za dogovor između naroda u BiH o tome da li će poštovati Dejton ili će u miru podebljati granice između Republike Srpske i Federacije BiH.

"Nama ne treba visoki predstavnik za dogovor, jer on nema životni mandat u BiH. Trebaju nam Hrvati i Bošnjaci sa kojima treba da postignemo ključni dogovor. Ako ne žele dogovor onda treba da nas puste da samostalno uređujemo Republiku Srpsku. U miru sa sobom i komšijama", rekao je Dodik na posebnoj sednici NSRS.

On je ocenio da je došlo vreme da BiH krene napred bez visokog predstavnika i OHR-a, podsetivši da je to odavno stav Republike Srpske kao jedne od pet strana-potpisnica, ali indirektno i drugih strana koji se ne iskazuje jasno, ali se može naslutiti iz negodovanja na pojedine poteze OHR-a.

Dodik je rekao da za ostanak OHR-a ne postoji ni stav tzv. "Republike BiH", jer takva tvorevina više ne postoji, ukinuta je Dejtonskim sporazumom.

"Ne postoji jedinstvena podrška opstanku OHR-a ni u Federaciji BiH, jer su se i legitimni predstavnici hrvatskog naroda više puta zalagali za prestanak. Samo je bošnjačka politička struktura uporna u zahtevima za nastavak prevaziđenog međunarodnog protektorata koji nikome nije ništa dobro ni korisno donio. Nije ni održavao mir, jer su to činile međunarodne vojne snage - prvo IFOR, pa SFOR, a sada misija Altea Evropske unije", naglasio je Dodik.

On je konstatovao da je visoki predstavnik svojim potezima izazivao nestabilnost, a nametanjima zakona i oduzimanjem nadležnosti entitetima, zapravo Republici Srpskoj, dovodio do dodatne nestabilnosti i neracionalnosti u obavljanju prenesenih/otetih nadležnosti nego u vreme kada su ih ostvarivali entiteti.

"Stvaranje Oružanih snaga je primer povećanja troškova. Sve to je dovelo i do dodatne nefunkcionalnosti BiH kao državne zajednice. Zato je netačna tvrdnja koja se uselila u javni diskurs da je BiH nefunkcionalna zbog Dejtonskog sporazuma. To apsolutno nije tačno. Ona je nefunkcionalna zbog toga što Dejtonski sporazum nije proveden onako kako je napisan i što su visoki predstavnici činili sve da BiH preko bošnjačke komponente ostane u stanju zavisnosti od političkog uticaja spolja", kazao je Dodik.

Umesto, istakao je, da razgovaramo o koracima koje treba preduzeti na evropskom putu, mi 26 godina od završetka rata razgovaramo možemo li živeti bez protektora. "Da nije stvar ovako ozbiljna bila bi komična, ali meni se čini da je na ovoj temi prostor za smeh nestao u proteklih 26 godina. Žao mi je što moram da kažem da mi bošnjački deo FBiH deluje kao oboleli od stokholmskog sindroma, jer čime i kako objasniti potrebu da pored legalno izabranih predstavnika imaš tutora nad sobom, koga si zavoleo više od svojih predstavnika", naglasio je Dodik.

On je naveo da u BiH nema etničkog nasilja, te da su vrlo retki ispadi na nacionalnoj ili verskoj osnovi.

"Ovde godinama vlada mir, što je odlična činjenica za sve narode. Nema razloga da tako i ne ostane. Ne zato što bi međunarodne vojne snage ugušile bilo kakav pokušaj narušavanja mira, već zato što je svest i Srba i Hrvata i Bošnjaka na tom nivou da nikome rat nije opcija", rekao je Dodik.

Istakao je da želi da veruje da je tako.

"S obzirom na to da živimo u miru smatram da je ovo pravo vreme za dogovor. Ali ne dogovor sa EU, Rusijom ili SAD, već dogovor između naroda u BiH. Kakvu BiH mi želimo, da li je moguća ikakva? Hoćemo li da se dogovorimo - hoćemo li poštovati Dejton ili ćemo u miru 'podebljati' granice između Republike Srpske i Federacije BiH, jer smo se već razgraničili u Dejtonu, i nastaviti uređivati vlastito dvorište", rekao je Dodik i zaključio:

"Znam samo da ovako, kako se 26 godina mrcvarimo, više nema smisla i više ne može".

Visoki predstavnik više nije potreban BiH

Dodik je istakao da je u svetlu medijskih najava o novom visokom predstavniku, od izuzetnog značaja da se NSRS upozna o svim aspektima i posledicama produžavanja mandata visokih predstavnika, te da blagovremeno zauzme stav o ovom važnom pitanju.

Dodik je rekao da nisu u pitanju personalna rešenja, već isključivo za opstanak visokog predstavnika po Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma.

"S tim u vezi, promišljanja i diskusija nisu u vezi sa predloženim kandidatom. I gospodin Kristijan Šmit, kao zvaničnik sa bogatom biografijom, prijeko potrebnim poznavanjem prava i ustavnih specifičnosti složenih zemalja, te očigledno dobrim namerama, bez obzira na lične kvalifikacije, u ulozi visokog predstavnika jednostavno više nije ni potreban niti koristan za BiH", rekao je Dodik.

On je naglasio da suštinska promena, koja će se ogledati u potpunom preuzimanju odgovornosti za postizanje dogovora o načinu funkcionisanja državne zajednice, mora ležati na izabranim predstavnicima konstitutivnih naroda od kojih se nijedan ne bi smeo zanositi postojanjem podrške u određenim akterima međunarodne zajednice.

"Sve dok postoje nade da će neka strana sila ili međunarodna zajednica moći da na bilo koji način, pohvalama ili prekorima, podrškom ili osudama bilo koje od strana, zameni neophodne unutrašnje dogovore onih koji čine BiH i žive u njoj, neće biti moguće očuvati državnu zajednicu BiH sastavljenu u Dejtonu", istakao je Dodik.

Upravo zbog očekivanja da će njihove političke ciljeve braniti neko drugi, konkretno visoki predstavnik, rekao je Dodik, bošnjačka politička elita, bez obzira na partijsku pripadnost, nije promenila svoj pristup i pogled na BiH od 1995, neki čak od 1992.

Dodik je istakao da to govori da je institucija visokog predstavnika suspendovala mogućnost dogovora, jer jedan od tri konstitutivna naroda nije pokazivao spremnost i volju za kompromisom.

U svakom slučaju, istakao je Dodik, ne postoji dokument koji daje nadležnost bilo kome osim stranama-potpisnicama da traže, odnosno nominuju kandidate, a naročito ne Upravnom odboru Saveta za implementaciju mira, koji nije nikakva kategorija iz Dejtonskog sporazuma.

Izvor: Танјуг

BiHDodikvisoki predstavnikEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva