:

:

TV Most

clock

April 15, 2022   19:13

0

82

Dodik: Vučića sam upoznao o napadima na Republiku Srpsku

Saradnja Republike Srpske i Srbije nikada nije bila bolja, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu koga je, kaže, upoznao o napadima prema Srpskoj koji su sada internacionalizovani i sankcijama.

Dodik je novinarima rekao da Srpsku niko ne može da ugrozi, iako mnogi to pokušavaju.

"Vučića sam upoznao o tome. Upoznao sam ga o pritiscima koji idu prema Srpskoj i njenom rukovodstvu i da je to internacionalizovano sada i sankcijama. Nemam objašnjenje osim bolesnih iluzija koje daju ti Britanci. U tom pogledu to je neka nova pojava", rekao je Dodik.

On je naveo da sve to šalje određene poruke, prenosi RTRS.

"Ništa nije neočekivano i nepozanto, nastavljam da se bavim politikom. Obavljam sve poslove i nemam nameru da menjam osnovne elemente svoje politike. Mislim da je i Vučić razumeo da mi je naprosto neprihvtljiva neistina kada bilo ko, pa i taj nemački diplomata koji i nije visoki predstavnik, kaže da ne želi da naškodi Srpskoj, a oduzima njenu imovinu", naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je zahvalan predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na razumevanju u vezi sa svim ekonomskim projektima na kojima rade Srbija i Srpska i nastojanjima da usaglase svoje aktivnosti za buduće vreme.

"Saglasni smo u tome da samo stabilnost i mir na ovim prostorima mogu da osiguraju da se krećemo i da smo zajedno posvećeni tome", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka u Beogradu sa Vučićem.

Dodik je istakao da je zadovoljan činjenicom da je Vučić prihvatio da prva zajednička sednica Vlade Republike Srpske sa novom Vladom Srbije, odnosno njen prvi izlazak van Srbije, bude u Banjaluci, a biće o svim ekonomskim i ostalim pitanjima saradnje.

"Veoma sam zadovoljan činjenicom da vidim odlučnost Vučića da nastavi sa dobrom saradnjom sa Republikom Srpskom. Mogu da kažem da sam zadovoljan sastankom i da su naši razgovori uvek prijateljski. Mi smo se još na početku naših mandata dogovorili da i tamo gde se ne slažemo ne može da bude prepreka za našu saradnju. Nema tu mnogo tema o kojima se ne slažemo", rekao je on.

Dodik je naveo da je preneo Vučiću da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik i da on ne obavezuje Srpsku, kao i da razume zašto Srbija smatra da treba da očuva dobre kontakte pre svega sa Nemačkom.

"Ali sve ono što Šmit pokušava da donese lažno se predstavljajući visokim predstavnikom za nas ne važi. I mi nastavljamo sa realizacijom naših odluka spremni da radimo na pitanjima imovine", rekao je Dodik.

Na pitanje šta će da radi po pitanju odluka Šmita i imovine i šta mu je Vučić savetovao, Dodik je novinarima rekao da on i Vučić razgovaraju da bi se razumeli, a ne da bi neko nekome nešto savetovao, dodajući da on to ceni kod Vučića.

Izvor: T a n j u g

DodikVučićRepublika Srpska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva