:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 20, 2022   14:50

0

157

Dodik: Zakon o imovini na nivou BiH smrtna kazna za Srpsku

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik upozorio je da bi donošenje zakona o državnoj imovini na nivou BiH bila smrtna kazna za Republike Srpsku i istakao da će prisustvovati današnjem narodnom skupu "Sloboda" u Banjaluci u organizaciji Boračka organizacija Republike Srpske.

„Ako izgubite imovinu, u čemu je smisao Republike Srpske“, upitao je Dodik i istakao da bi regulisanje pitanje imovine na nivou BiH značilo "otimanje imovine Srpskoj", čime bi ona izgubila značajan deo svog subjektiviteta, jer, kako kaže, nije u pitanju imovina BiH, već entiteta.

Najavio je da će razgovarati sa predstavnicima boračkih kategorija i dodao da veruje da će današnji skup na banjalučkom Trgu Kraina, biti miran i dostojanstven, kao i da će sa njega biti poslata poruka da oni koji su svojim angažmanom u Vojsci Republike Srpske odbranili Srpsku zbog novog zakona osećaju da gube svoju imovinu.

Podsetio je da je predlagao da se napravi sporazum dva entiteta i da se reguliše pitanje imovine i da je u ovom trenutku samo sporna imovina u Repubici Srpskoj, dok u Federaciji BiH federalna vlast suvereno upravlja imovinom.

Istakao je da nije tačna tvrdnja Ustavnog suda BiH da pitanje imovine treba da bude rešeno na nivou BiH, jer taj sud nije ovlašćen da odlučuje o nadležnostima, već samo da procenjuje da li je neki akt u saglasnosti sa Ustavom BiH.

Narodni skup "Sloboda" najavljen je za 17 sati u Banjaluci.

Skup je organizovan u znak podrške rukovodstvu Republike Srpske, nakon odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita, kojeg da bonskim ovlašćenjima suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini, koji je donela Narodna skpština Republike Srpske.

Izvor: T a n j u g

Milorad DodikRepublika SrpskaBiHKristijan Šmit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva