:

:

TV Most

clock

Jun 24, 2019   20:19

0

221

Dodikov kabinet: Kosovo na samit pozvano kao nedefinisani subjekt sa fus notom

Na Samit procesa saradnje jugoistočne Evrope nije pozvana "Republika Kosovo", koju BiH ne priznaje kao državu, nego nedefinisani subjekt Kosovo sa fus notom, rečeno je Tanjugu u kabinetu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Povodom navoda da je Dodik uputio zvanični poziv Hašimu Tačiju da dođe na samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, iz kabineta su poručili da je članove tog samita pozvalo Predsedništvo, a ne lično Milorad Dodik.

Učešće Kosova na SEECP, kako ukazuju u Dodikovom kabinetu, rešeno je 2014. godine uz saglasnost svih onih učesnica koje ne priznaju Kosovo: Srbije, Grčke, Rumunije, Moldavije i BiH.

Prema tom rešenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvata da u SEECP uđe kao nedefinisani subjekt Kosovo, uz fus notu.

To isto prihvataju i sve druge učesnice SEECP, i one koje inače priznaju Kosovo i one koje ga ne priznaju, navode u kabinetu Dodika.

Ističu da na ovom samitu kao gost učestvuje i EU koja, kako navode u kabinetu, takođe ne priznaje Kosovo jer ga ne priznaju sve članice i za koju Kosovo nastupa uz fus notu sa zvezdicom, a ne kao "Republika Kosovo".

Iz Dodikovog kabineta poručuju da Predsedništvo BiH nije pozvalo nikakvu Republiku Kosovo, nego nedefinisani subjekt Kosovo sa fus notom.

"Mi barem u Republici Srpskoj, ako već ne BiH, priznajemo poternicu koju je za Tačijem izdala Srbija, bez obzira što je neki ne priznaju. Ali, dok je ovde, na Jahorini gde se održava Samit po pozivu Predsedništva i u svrhu Samita, njemu pripada puni imunitet u skladu sa međunarodnim pravom. I tako ćemo ga ispratiti preko granice. A kad nam opet bude dostupan i kad ne bude zaštićen imunitetom, biće uhapšen i po zakonu sproveden proces ekstradicije Srbiji", navode za Tanjug iz kabineta srpskog člana i Predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Dodik: Tači nije pozvan kao predsednik tzv Kosova

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik objasnio je danas da Hašim Tači nije pozvan kao predsednik samoproglašenog Kosova na Samit procesa saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP) u Banjaluci, već kao predstavnik Prištine.

Dodik je rekao i da su format Priština sa fus notom prihvatile zemlje koje nisu priznale takozvano Kosovo, a to su Srbija, Rumunija, Grčka i BiH.

“Ako će doći kao Priština i u fus noti, neka dođe i ukoliko mu to nije problem, zašto bi nama bio. Svi ostali su pozvani kao predsednici država”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci i ponovio da tzv Kosovo ostaje nepriznato, prenosi RTRS.

“Stav o Tačiju sam izneo kada sam rekao da Republika Srpska nema nikakve ambicije i teritorijalne pretenzije na Kosovu i da Tači mora da razume da je Kosovo sastavni deo Srbije. Kosovo ostaje nepriznato i ako Tači pristaje da dođe na SEECP na način kako je predviđeno, a to je fus nota, onda neka to uradi”, naveo je Dodik.

Izvor: Танјуг

KiMDodikTačiSEECP
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva