:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 18, 2019   7:49

0

176

Dogodilo se na današnji dan

Danas je četvrtak, 18. april, 108. dan 2019. Do kraja godine ima 257 dana.

1480 - Rođena je Lukrecija Bordžija, kćerka potonjeg pape Aleksandra VI. Optuživana za krajnji nemoral, u stvarnosti je bila žrtva političkih igara oca. Otuda i tri politička braka, prvi put s grofom od Pezara Ðovanijem Sforcom, drugi put s Alfonsom Aragonskom, kojeg je ubio njen brat Čezare, a treći put s grofom od Ferare Alfonsom I. Na dvoru u Ferari okupljala je umetnike i naučnike, uključujući Ticijana Večelija, Ludovika Ariosta i Pjetra Bemba.
1797 - Rođen je francuski državnik i istoričar Luj Adolf Tjer, osnivač i prvi predsednik Treće republike od 1871. do 1873. Kao šef versajske vlade 1871. u krvi je ugušio Parisku komunu. Dela: "Istorija Francuske revolucije", "Istorija konzulstva i carstva".
1867 - Turci su predali ključeve Beograda i drugih gradova srpskom knezu Mihailu Obrenoviću, što je bio završni čin u dugom procesu političkog oslobađanja tadašnje Kneževine Srbije od turske vlasti. U prisustvu srpskih i turskih izaslanika pročitan je carski ferman na srpskom i turskom jeziku, na bedem je podignuta srpska zastava i ispaljena salva iz 21 topa, a poslednji turski zapovednik Riza paša predao je ključeve knezu Mihailu, koji je potom trijumfalno ujahao u Kalemegdansku tvrđavu. U toku ceremonije, kapetan Svetozar Garašanin zamenio je turske stražare na tvrđavi srpskim vojnicima. Konačno formalno međunarodno priznanje Srbija je dobila na Berlinskom kongresu 1878.
1872 - Rođena je srpska slikarka Beta Vukanović, koja je tokom 80 godina naslikala impozantan broj ulja, akvarela, crteža i kao pedagog uticala je na generacije srpskih slikara. Na studijama slikarstva u Minhenu upoznala je budućeg supruga Ristu Vukanovića, takođe slikara. S njim 1898. dolazi u Beograd kojem je ostala privržena do kraja života i s velikom predanošću je učestvovala u umetničkom životu Srbije. Zaslugom tog umetničkog para Beograd je dobio slikarsku školu, koja je prerasla u Umetničku školu. Jedan je od osnivača "Lade" i "Cvijete Zuzorić" - društva srpskih umetnika, slikara i vajara i začetnik za ono doba relativno smele karikature. Isprva je slikala u maniru impresionista, ali se docnije približila čvršćoj realističkoj formi.

1922 - Umro je srpski pisac i političar Svetomir Nikolajević, profesor Velike škole, član Srpske kraljevske akademije, predsednik vlade Srbije, ministar unutrašnjih dela i jedan od osnivača Radikalne stranke. Studirao je istoriju na Velikoj školi u Beogradu i na više evropskih univerziteta. Znatno je uticao na srpsku književnost u drugoj polovini 19. veka. Više njegovih studija, kritika, eseja, objavljeno je sabrano pod naslovom "Listići iz književnosti".
1936 - Umro je italijanski kompozitor Otorino Respigi, đak Nikolaja Rimskog-Korsakova, koji je stvarao dela raskošnih orkestarskih boja, uglavnom u impresionističkom maniru. Dela: "Gregorijanski koncert" za violinu i orkestar, simfonijske poeme "Rimske pinije", "Rimske fontane", "Rimski praznici", opere.
1942 - Američki avioni su u Drugom svetskom ratu prvi put bombardovali Tokio, Jokohamu i Nagoju, što je imalo veliki psihološki efekat na Japance, pošto je tamošnja propaganda tvrdila da je nebo nad Japanom "apsolutno bezbedno".
1946 - Zvanično je raspušteno Društvo naroda, bila je to preteča Ujedinjenih nacija, nastala na sličnim osnovama, ali se nije pokazala efikasnom.
1951 - U Parizu su Belgija, Zapadna Nemačka, Italija, Luksemburg, Francuska i Holandija potpisale ugovor o osnivanju Evropske zajednice za ugalj i čelik, prethodnice sadašnje Evropske unije.
1955 - Umro je Albert Ajnštajn, najistaknutiji teoretičar fizike u 20. veku, tvorac teorije relativiteta, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1921. Studirao je matematiku i fiziku na Politehnici u Cirihu, gde je dobio švajcarsko državljanstvo i oženio se srpskom matematičarkom Milevom Marić, čiji doprinos njegovom delu nije potpuno rasvetljen. Vanredni profesor u Cirihu je postao 1909. a 1914. direktor Kajzer-Vilhelmovog instituta u Berlinu i član Pruske akademije nauka, pa je ponovo primio nemačko državljanstvo. Iz Nemačke je emigrirao u SAD 1933. posle dolaska nacista na vlast. Među velikim imenima nauke bio je jedan od najupornijih u osudi rata i nacizma. Objavio je 1905. specijalnu, a 1916. opštu teoriju relativnosti. Objasnio je 1905. zakon fotoelektričnog efekta pomoću kvantne teorije. Razvio je teoriju fizičkog polja, tražeći vezu među gravitacionim i elektromagnetnim poljima. Rasprave o osnovanosti teorije relativiteta još nisu zaključene, ali je nesumnjivo da je njegov naučni rad izmenio predstavu o svetu i vasioni i postavio temelj novih nauka. Dela: "Osnovi opšte teorije relativnosti", "O specijalnoj i opštoj teoriji relativnosti", "Značenje relativnosti", "Teorija Braunovih kretanja", "Elektrodinamika tela u kretanju", "Evolucija fizike", "Moja slika sveta", "Ideje i mišljenja".
1980 - Južna Rodezija je pod nazivom Zimbabve postala 50. nezavisna zemlja Afrike.
1993 - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju 820 o čvrstom stezanju obruča ekonomskih sankcija oko SRJ, ukoliko Srbi u Bosni do 26. aprila ne potpišu Vens-Ovenov mirovni plan. Rezolucija je izglasana na inicijativu Francuske, Velike Britanije i nesvrstanih zemalja. U njoj nije bilo novih kaznenih mera, ali je do krajnosti pooštrena primena svih do tada usvojenih sankcija, najtežih u istoriji UN: zabrana svake trgovine i tranzita robe, zamrzavanje svih finansijskih fondova, presecanje rečnih i morskih puteva. Iz mera blokade izuzete su samo telekomunikacije, pošta i pravne transakcije.
1999 - NATO je drugi put za tri dana bombardovao hemijsku industriju "Prva iskra" u Bariču kod Beograda, iz koje je uklonjen deo opasnih hemikalija, ali je ostalo dosta fluorovodonične kiseline, koju je veoma teško transportovati, ignorišući opasnost izazivanja ekološke katastrofe velikih razmera.
1999 - Ministar inostranih poslova Savezne Republike Jugoslavije Živadin Jovanović potvrdio je da je SRJ prekinula diplomatske odnose sa Albanijom, objasnivši da je ta odluka "formalna" budući da dve susedne zemlje već duže i nemaju nikakve odnose. Pritom je optužio Albaniju da se sa njene teritorije ubacuju terorističke grupe i izvode napadi na SRJ (Srbiju).
2000 - Komandu nad snagama Kfora preuzeo je Evrokorpus - vojna organizacija Belgije, Luksemburga, Nemačke, Francuske i Španije, a komandant Kfora je, umesto nemačkog generala Klausa Rajnharta, postao španski general Huan Ortunjo, koji je naglasio da su vojne snage na Kosovu i Metohiji i dalje pod vođstvom NATO.
2002 - Umro je norveški istraživač i antropolog Tor Hejerdal koji je 1947. godine za 101 dan preplovio Tihi okean od Kaljaoa u Peruu do Rarorije u Polineziji na drvenom splavu "Kon-Tiki", izgrađenom prema nacrtima iz doba Inka. Time je dokazao da su peruanski Indijanci mogli da nasele ostrva u Polineziji. Knjiga o putovanju dugom 8.000 kilometara prevedena je na 67 jezika. Uspeo je 1970. da preplovi Atlantski okean između Maroka i Barbadosa na splavu od papirusa, želeći da dokaže da su drevne mediteranske civilizacije bile u stanju do dopru do američkog kontinenta.
2011 - Preminuo je Ivica Vidović, jedan od najpoznatijih glumaca bivše Jugoslavije. Rođen u Beogradu maja 1939. na pozorišnoj akademiji u Zagrebu diplomirao je 1963. Veći deo radnog veka proveo je u zagrebačkom HNK. Upamćen je po ulogama u filmovima: "Prometej s otoka Viševice", "U gori raste zelen bor", "Malo misto", "Ritam zločina", "Izbavitelj", "Čovjek koji je volio sprovode", "Kako je počeo rat na mom otoku", "Maršal", "Zaseda", "Velo misto", "Inspektor Vinko".

Izvor: Танјуг

Vremeplov
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva