:

:

TV Most

clock

Avgust 25, 2019   7:57

0

226

Dogodilo se na današnji dan

Danas je nedelja, 25. avgust, 237. dan 2019. Do kraja godine ima 128 dana.

325 - U Nikeji je završen Prvi vaseljenski crkveni sabor koji je sazvao rimski car Konstantin Veliki. Nikejski sabor osudio je različite jeresi, posebno aleksandrijskog sveštenika Arija, uspostavio doktrinu o “svetom trojstvu” i reformisao Julijanski kalendar.
1270 - Umro je francuski kralj Luj IX koji je tokom vladavine od 1226. godine ojačao dotad slabu kraljevsku vlast i predvodio Šesti i Sedmi krstaški rat.
1530 - Rođen je ruski car Ivan IV Vasiljevič, poznat kao Ivan Grozni. Nadimak Grozni dobio je zbog grubog načina na kojim je suzbijao samovolju boljara. Osnovao je grad Arhangelsk i pripojio Sibir Rusiji, a za njegove vladavine počela je da radi prva štamparija u Rusiji (1553).
1718 - Francuski iseljenici u Americi, u Luizijani su osnovali grad Nju Orleans, po francuskom vojvodi od Orleana.
1744 - Rođen je nemački pisac, filozof i protestantski teolog Johan Gotfrid von Herder. Svojim delom uticao je na nemački romantizam, posebno na mladog Getea i književni pokret “Šturm und drang”. U zbirku “Glasovi naroda u pesmama” uvrstio je i četiri srpske narodne pesme među kojima je “Hasanaginica” u Geteovom prevodu.
1822 – Umro je engleski astronom nemačkog porekla Vilijam Heršel. Otkrio je 1781. godine planetu Uran, što mu je obezbedilo članstvo, a potom i položaj predsednika u Londonskom kraljevskom društvu.
1839 - U Užicu je osnovana gimnazija. Tu gimnaziju pohađali su neki od prvaka socijalističkog pokreta u Srbiji krajem 19. i početkom 20. veka Radovan Dragović, Dimitrije Tucović, Dušan Popović i druge istaknute ličnosti kao što su Ljubomir Davidović i Milan Predić.
1842 - U Kragujevcu su ustavobranitelji predvođeni Tomom Vučićem Perišićem podigli bunu seljaka nezadovoljnih povećanjem poreza i oborili sa vlasti kneza Mihaila Obrenovića. Vučić je potom, kao “predvoditelj naroda”, u Beogradu za kneza proglasio Aleksandra Karađorđevića. Mihailo Obrenović ponovo je bio knez Srbije od 1860. do 1868, kada je ubijen u Košutnjaku.
1867 - Umro je engleski fizičar i hemičar Majkl Faradej, koji je 1831. godine otkrio zakon elektromagnetske indukcije, a 1883. godine dva osnovna zakona elektrolize.
1875 - Kapetan Metju Veb je postao prvi čovek koji je preplivao kanal Lamanš.
1900 - Umro je nemački filozof poljskog porekla Fridrih Niče. Otac nihilizma, filozofije života bez svrhe i značaja, umro je mentalno bolestan i paralizovan od sifilisa. Njegovo delo značajno je uticalo na filozofiju 19. i 20. veka. Najznačanija dela: “Tako je govorio Zaratustra”, “S onu stranu dobra i zla”, “Volja za moć”, “Slučaj Vagner”, “Sumrak idola”, “Antihrist”, “Ljudsko, odviše ljudsko”.
1921 - SAD su potpisale s poraženom Nemačkom mirovni ugovor, čime je formalno okončano ratno stanje dveju država u Prvom svetskom ratu.
1930 - Rođen je škotski filmski glumac Šon Koneri koji se proslavio filmovima o tajnom agentu Džejmsu Bondu snimanim prema pričama engleskog pisca Jana Fleminga.
1940 - Britansko ratno vazduhoplovstvo je u Drugom svetskom ratu bacilo prve bombe na Berlin. Do završetka rata 1945. na Berlin je palo oko 80.000 tona savezničkih bombi.
1944 - Savezničke snage su oslobodile Pariz u Drugom svetskom ratu.
1964 - Kenet Kaunda je postao prvi predsednik Zambije.
1965 - Snežna lavina koja se sručila s glečera u švajcarskim Alpima zatrpala je 108 ljudi.

1989 - Posle 12 godina i šest milijardi pređenih kilometara, američki vasionski brod bez ljudske posade “Vojadžer 2” dospeo je do planete Neptun i njenog satelita Triton i poslao na Zemlju snimke tih nebeskih tela.
1999 - Na osnovu tajne optužnice Haškog tribunala za zločine protiv čovečnosti, u Beču je uhapšen načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske general-pukovnik Momir Talić. Uhapšen je u sali u kojoj je u toku bio seminar o vojnoj doktrini.
2000 - U Beogradu je nestao Ivan Stambolić, bivši predsednik Predsedništva Srbije, blizak prijatelj predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića krajem osamdesetih kada je Milošević počinjao svoju političku karijeru, a potom jedan od njegovih najvećih kritičara. Telo ubijenog Stambolića pronađeno je 28. marta 2003. godine na Fruškoj Gori.
2003 - U Ruandi su održani prvi višestranački predsednički izbori od sticanja nezavisnosti 1962. godine i skoro deset godina od genocida u toj zemlji u kojem je život izgubilo više stotina hiljada ljudi. Na tim izborima pobedio je dotadašnji predsednik Ruande Pol Kagame (bivši vođa pobune plemena Tutsi).
2004 - Južnoafrička policija uhapsila je Marka Tačera sina bivše britanske premijerke Margaret Tačer, zbog sumnje da je umešan u puč u Ekvatorijalnoj Gvineji. U dogovoru sa tužiocima Tačer je priznao krivicu, nakon čega je osuđen na četiri godine uslovno i 500.000 dolara kazne, čime je izbegao zatvor.
2012 - Umro je Nil Armstrong, američki astronaut i prvi čovek koji je stupio na Mesec. Bio je komandant američke svemirske letelice Apolo 11 koja se 20. jula 1969. spustila na Mesec sa ljudskom posadom.

Izvor: Танјуг

Vremeplov
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva