:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Februar 08, 2019   13:10

0

239

Dogovor Francuske i Nemačke: Nema blokade "Severnog toka 2"

Nemačka i Francuska su postigle danas kompromisan dogovor o izgradnji gasovoda "Severni tok 2", zahvaljujući čemu neće doći do blokade tog projekta, prenosi ruska agencija Tas s pozivajući se na francuske medije.

Postignuti kompromis tiče se pravila transporta gasa, a u slučaju da ovaj dogovor bude usvojen, Francuska će dati saglasnost i na usvajanje novih evropskih pravila kada je reč o transportu gasa, prenosi "Sputnik".

Prethodno su mediji preneli da Pariz namerava da se suprotstavi Berlinu zbog projekta "Severni tok 2" i to prilikom glasanja o izmenama pravila Trećeg energetskog paketa, koje je zakazano za danas.

Prema ovim izmenama, koje je Evropska komisija predložila 2017. godine, na gasovode iz trećih zemalja trebalo bi da se primenjuju pravila unutrašnjeg tržišta, pre svega da se zabrani snabdevanje gasom ako je ta strana istovremeno i operater gasovoda.

Moskva očekuje odluku EU o "Severnom toku 2" bez mešanja SAD

Rusija se nada da će članice EU doneti odluku o gasovodu "Severni tok 2" bez uticaja SAD, i računa na završetak tog projekta, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

On je naveo da je stav SAD po pitanju tog gasovoda u neskladu sa fer konkurencijom, kao i da zvanični Vašingon pokušava da primora evropske zemlje da kupuju skuplji gas, prenosi ruska agencija Tass.

"Moskva se nada da će zemlje EU razrešiti sve nesuglasice u vezi sa ruskim gasovodom 'Severni tok 2' koji bi trebalo da doprema gas do Nemačke, i verujem da će od ovog projekta imati koristi sve evropske zemlje", izjavio je Peskov.

Prema njegovim rečima, Rusija namerava da nastavi sa radom na projektu, jer taj gasovod smatra najsigurnijim načinom za isporuku gasa Evropi, prenosi agencija Rojters.

NJegovi komentari dolaze samo dan pošto je Francuska saopštila da planira da podrži predlog EU o regulisanju tog gasovoda, čime je potencijalno zapretila njegovom završetku, nanoseći udarac Nemačkoj koja nastoji da zadobije podršku za projekat, ocenjuje britanska agencija.

Izvor: Танјуг

Severni tok2FrancuskaNemačkaMoskvaRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva