:

:

TV Most

Foto: AP

clock

April 25, 2023   8:40

0

96

Dogovoren prekid vatre u Sudanu od 72 sata; Britanci se evakuišu

Posle intenzivnih pregovora u prethodnih 48 sati, Sudanske oružane snage (SAF) i Snage za brzu podršku (RSF) dogovorile su da se od ponoći uspostavi 72-časovni prekid vatre, izjavio je večeras američki državni sekretar Entoni Blinken.

Kako je saopštio Stejt department, Blinken je istakao da su SAD apelovale na dve zaraćene strane da u potpunosti poštuju predstojeći prekid vatre.

Blinken je dodao i da će SAD, kako bi podržale trajni prestanak sukoba, koordinirati sa regionalnim i međunarodnim partnerima, kao i sa sudanskim partnerima iz sektora civilnog društva, sa ciljem da se stvori komitet koji će nadgledati pregovore, zaključivanje i sprovođenje stalnog prekida neprijateljstava i humanitarnog sporazuma u Sudanu.

Blinken je dodao da će SAD nastaviti da rade sa stranama u Sudanu i partnerima na zajedničkom cilju povratka civilne vlade u toj zemlji, dodaje se u saopštenju Stejt departmenta.

Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila zbog spora između načelnika sudanske vojske Abdela Fataha el Burhana, koji predsedava sudanskim Suverenim savetom i Mohameda Hamdana Dagala, poznatog kao Hemedti, njegovog zamenika u tom savetu i načelnika RSF.

Oružana borba za vlast dovela je do teškog bombardovanja sudanske prestonice Kartuma, sa stotinama poginulih i hiljadama povređenih.

Sudan: Britanska vlada počela evakuaciju svojih državljana

Britanska vlada saopštila je da je danas počela evakuaciju svojih građana iz Sudana, nakon što su zaraćene strane pristale na 72-časovni prekid vatre.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli napisao je na Tviteru da ce vojni letovi polaziti sa aerodroma izvan Kartuma i da će biti otvoreni za one koji imaju britanske pasoše.

Prioritet ce imati porodične grupe sa decom, starije osobe i osobe sa zdravstvenim problemima, naveo je Kleverli.

Kleverli je istakao da britanski državljani ne bi trebalo da idu do aerodroma, osim ako nisu pozvani, i upozorio da situacija u Sudanu ostaje nestabilna, preneo je Rojters.

Britanske diplomate ranije su napustile Sudan.

Izvor: T a n j u g

SudanBritancievakuacijaprekid vatre
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva