:

:

TV Most

Foto: National Geographic Srbija

clock

Avgust 22, 2019   22:21

0

90

Dok Bolsonaro i ekolozi upiru prstom jedni u druge, Amazonija gori

U brazilskom delu Amazonije već dve nedelje se ne smiruju požari. Posledice vatrene stihije trpe čak i neki gradovi, a dim požara se vidi i iz svemira. Brazilska vlada pokrenula je istragu, dok se uporedo optužuje sa nevladinim sektoro za enormni porast požara.

Brazilsku Amazoniju, takozvana zelena pluća sveta, i fabriku za više od petine kiseonika na planeti – ove sušne sezone pogodilo je čak 80 odsto više požara. Zbog jakih vetrova, dim od šumskih požara je u gradu Sao Paulu pretvorio dan u noć.

Ekolozi prstom upiru u ekonomsku politiku ekstremno desničarskog predsednika Bolsonara, što on poriče.

"Verujem da nevladine organizacije izazivaju ove požare u Brazilu kako bi okrenule javnost protiv mene i vlade i skrenule pažnju na to što su im ukinute finansije za očuvanje prašume. One su dobijale 40 odsto subvencija iz inostranstva. To više ne dobijaju. Ukinute su im i državne subvencije, pa žele probleme u zemlji. To sa čime smo suočeni – zove se rat", izjavio je predsednik Brazila Žair Bolsonaro.

Bolsonarovi politički protivnici optužuju vladu, tvrdeći da želi ekonomski razvoj na račun ekologije.

"Poslednjih 50 godina, Brazil je značajno smanjio krčenje šuma. Ali, za proteklih četiri/pet godina, a naročito prošle – krčenje je u porastu za 50 procenata. Gubitak te šume utiče na isparavanja i klimu u celoj Južnoj Americi, ali i na okeane", istakao je ekolog Robert Mugah.

Bolsonaro je mesecima na meti kritika zbog politike razvoja poljoprivrede i rudarstva u zaštićenim zonama. Glavni donatori fondova za Amazon, Norveška i Nemačka, nedavno su suspendovali novac, zbog Bolsonarove politike u oblasti ekologije.

Izvor: RTS

Amazonijapožari
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva