:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Maj 29, 2020   17:13

0

167

Doktori: Prošli smo bolje od najoptimističnijih očekivanja

Srbija je prvi i najveći udar virusa korona prebrodila bolje od najoptimističnijih očekivanja, ocenili su danas doktori Srđa Janković i Branimir Nestorović na Šestoj međunarodnoj konferenciji "Svet posle korone" u okviru Beogradskog strateškog dijaloga.

Specijalista imunologije i hepatologije na Univerzitetskoj dečijoj klinici Tiršova Srđa Janković ističe da će Srbiji to veliko iskustvo iz prvog talasa značiti u novim "talasima, talsićima ili mnogo malih talasa" virusa korona koji se očekuju.

"To nam daje samopouzdanje i nadu da ćemo, ukoliko ne izgubimo pažnju, koncentraciju i ako budemo stražarali i bili predostrožni, sprečiti da veliki broj života bude ugrožen od ove bolesti", rekao je Janković.

Istakao je da se za one koji su preležali virus korona ne zna sa sigurnošću da li su stvorili trajan imunitet na taj virus.

"Ono što možemo da kažemo i što je ohrabrujuće jeste da ogromna većina koja preboli Kovid19 ima antitela na taj virus. To je i očekivano", istakao je Janković.

Pravo pitanje koje se sada postavlja, navodi, jeste u kojoj meri ta antitela štite i koliko dugo štite, kao i da li su samo ona dovoljna.

Janković očekuje da imunitet postoji, ali da se ne može pouzdano znati koliko godina on štiti i da moramo biti spremni da je moguća ponovna infekcija kod jednog broja ljudi.

"Sšto znači da i ljudi koji su preboleli virus nemaju neku zaštitu", kazao je Janković.

Kako je objašnio, kolektivni imunitet jeste način na koji se završavaju pandemije, ali tek nakon više godina.

Branimir Nestorović, načelnik Odeljenja za pulmologiju i alergologiju na Univerzitetskoj dečijoj klinici Tiršova, kaže da je Srbija u borbi protiv virusa korona prošla bolje nego od bilo kog najoptimističnijeg modela.

On smatra da je Srbija u borbi sa pandemijom odabrala dobar model, ni previše strog ni previše labav, nazivajući ga "hibridni model".

Primetio je da se model sticanja kolektivnog imuniteta nije pokazao kao dobar, dodajući da se taj model može primeniti na konceptu vakcinacije, ali ne i na suzbijanju epidemije.

Nestorović je rekao da i virus korona ima svoju sezonu, ali procenjuje da ona neće biti pre decembra.

"Kovid19 ima svoju sezonu, septembar ne dolazi u obzir, sezona je od decembra do aprila, tako se javljaju i svi ostali virusi korona. Ako pogledamo SARS i MERS, koji su korona virusi, isto su sledili tu sezonu i nije tačno da su oni nestali, jer je bilo sporadičnih slučajeva. Virus korona kada prođe kroz masovnu populaciju nekako oslabi", naveo je Nestorović.

Dodao je da je "ponašanje" virusa korona takvo da je eksplozivno, naglo, sa tri ili četiri nedelje "katastrofe", brzo prođe, a kada prođe, dodaje Nestorović, mala je šansa da se vrati.

"On će se verovatno vratiti sporadično, verovatno da ćemo imati tokom zime pacijente, ali smo sada u prednosti jer imamo test, znamo kako se otkriva, kako se leči, znamo komplikacije, to je druga situacija", zaključio je Nestorović.

Izvor: Танјуг

JankovićNestorovićSvet posle virusa korona
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva