:

:

TV Most

clock

April 05, 2020   13:47

0

95

Dom kulture „Gračanica“: Kultura u doba Korone

Dom kulture „Gračanica“ je i za četvrtu nedelju, koliko već traje ograničeno kretanje i vanredno stanje izazvano epidemijom virusa Korona, pripremio program kulturnih sadržaja.

U ponedeljak, 6. aprila pred posetiocima stranice Doma kulture „Gračanica“ je snimak koncerta Beogradske filharmonije u Gračanici. Ovu interaktivnu muzičku avanturu predvodiće glumac Vlada Aleksić, pripovedajući i priču o „čika“ Antoniju. Pored „Četiri godišnja doba“ filharmoničari će izvesti i neke od najpoznatijih i najizvođenijih kompozicija koje su danas neizostavni deo repertoara kamerne muzičke scene Mocartovu „Malu noćnu muziku“ i „Divertiment“ kao i „Mendelsonov Oktet“.

Omaž Zoranu Jovanoviću Dobrotinu - Povratak prirodi, na programu je u utorak, 7. aprila. Razgovor će voditi Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti i slikar Svetislav Slavković Kajzer, dugogodišnji prijatelj grafičara i slikara i jednog od utemeljivača Fakulteta umetnosti Zorana Jovanovića Dobrotina,  Nakon razgovora, biće prikazan kratki film nastao na prvoj likovnoj koloniji "Vidovdan" u Gračanici 1997. godine.

U sredu, 8. aprila na programu je lutkarska predstava „Guliver u zemlji lutaka“ po motivima istoimenog teksta čeških autora Jozefa Pera i Lea Spačila  a u adaptaciji i režiji Boška Boškova. Radnja lutkarske predstave se odvija u Lutkovu malom gradu u kome žive lutke. Lutkovo ima veliki problem sa nevaljalim, lenjim i bezobraznim lutkom, koji se stalno svađa sa ostalim lutkama i pravi probleme. Glavni junak Guliver pokušava da uz pomoć publike pomogne ostalim lutkama i kazni Nevaljalog lutka. Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti glumica Marta S. Arokralaši.

Filmovi  ,,Karate ratnici" i ,,Džentlmen Džim" iz knjige ,,52 idealna filmska vikenda" režisera Milutina Petrovića na programu su u četvrtak, 9. aprila, a u petak, 10. aprila tribina „Jezik izolovanih sredina“, predstavljanje najznačajnije knjige o stanju, položaju i upotrebi našeg jezika „Srpski jezik na Kosovu i Metohiji danas“, prof. dr Mitre Reljić. O delu koje je nastalo dugim terenskim istraživanjem u izolovanim zajednicama Srba, Roma, Goranaca i dela Albanaca koji u Orahovcu govore srpskim jezikom na tribini održanoj u Domu kulture govore prof. dr Sofija Miloradović, mr Stanislav Stanković, mr Živojin Rakočević i autorka prof. dr Mitra Reljić.

 Subota i nedelja, 11. i 12. april, rezervisane su za školu baleta. Nastavnik Nikola Korać je pripremio video lekcije.

 Svi programi počinju u 18 časova na fejsbuk stranici Doma kulture.

Izvor: TV Most, saopštenje

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva