:

:

TV Most

clock

Mart 15, 2020   15:44

0

227

Dom zdravlja Gračanica: Pojačane mere predostrožnosti zbog koronavirusa

Medicinsko osoblje u ustanovama primarne zdravstvene zaštite zbog epidemije koronavirusa postupaju po pravilima i uputstvima Zavoda za javno zdravlje iz Kosovske Mitrovice, kaže za Kosovo Onlajn direktorka Doma zdravlja u Gračanici Mirjana Dimitrijević.

Medicinsko ali i pomoćno osoblje Doma zdravlja u Gračanici od nedavno je u obavezi da poštuje posebne mere opreza i zaštite u cilju suzbijanja širenja koronavirusa. U tom cilju svi zaposleni koji su u direktnom kontaktu sa pacijentima dužni su da nose maske i rukavice.

U službi Hitne pomoći u Lapljem Selu ekipe koje po pozivu izlaze na teren opremljene su kompletnom zaštitnom opremom, od vozača i medicinskih tehničara do dežurnog lekara.   

Direktorka Doma zdravlja u Gračanici Mirjana Dimitrijević naglašava da su zdravstveni radnici spremni i edukovani šta treba činiti u slučaju pojave zaraze.

„Postoji protokol i algoritmi na osnovu kojih ćemo prepoznati pacijenta koji je zaražen, kao i to kako ćemo prema utvrđenom protokolu postupati dalje“, ističe Dimitrijevićeva.

Kaže da u Domu Zdravlja ima dovoljne količine zdravstvene opreme kako bi se prvenstveno osoblje zaštitilo od zaraze, kao i to da su zaposleni u ovoj ustanovi dobili jasne instrukcije kako da se ponašaju dok pandemija traje.

"Ukoliko se pacijent javi kod nas sestra je u obavezi da pita da li je u poslednjih nekoliko dana putovao ili bio u kontaktu sa osobom koja dolazi iz virusom zaraženog područja", kaže Dimitrijevićeva i dodaje: 

"To je za nas veoma bitan podatak kako bismo znali kako da dalje delujemo“.

Ona je apelovala na starije sugrađane da ne izlaze iz svojih domova i da ukoliko osete simptome povišene temperature ili otežano disanje odmah obaveste mobilne ekipe koje će ih obići i ustanoviti njihovo stanje i potom postupiti po uputstvima i smestiti ih u centrima za izolaciju.

Dom zdravlja je juče otvorio novi broj telefona 194 za sve sugrađane, naročito starije, koji osete tegove sa disanjem ili imaju povišenu temperaturu da ne dolaze u zdravstvenu ustanovu već da pozovu broj, a mobilne ekipe će odmah stići do njih.

"Naše ekipe odmah će delovati na licu mesta i ukoliko lekar proceni da je pacijentu potrebna nega prvo će biti zadržan u kućnoj izolaciji, a kasnije će se transportovati na infektivno odeljenje u ustanovama sekundarne zdravstvene zaštite“, rekla je doktorka Dimitrijević.

Izvor: Kosovo Onlajn

dom zdravlja GračanicakoronavirusMirjana Dimitrijević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva