:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 11, 2020   19:54

0

135

Donacija Republike Koreje Srbiji u medicinskoj opremi

Vlada Republike Koreje predala je danas Vladi Srbije pomoć u medicinskoj opremi u vrednosti od 300.000 američkih dolara kao podršku za borbu protiv kovid-19.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, pomoć se sastoji od tri automatske mašine za ekstrakciju RNK, setova za ekstrakciju za 18.816 testova, dijagnostičkih setova za 18.700 testova i 19.250 pari lateks rukavica.

Na ceremoniji primopredaje donacije, koja je održana danas u prostorijama Instituta za virusologoju, vakcine i serume "Torlak“, Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut“, zahvalila je ime Vlade na donaciji ambasadoru Koreje Če Hong-ćanu.

Ambasador Če izjavio je da se nada da će ova oprema pomoći efikasnom odgovoru Srbije na pandemiju kovid-19 i dodao da će tri automatske mašine za ekstrakciju RNK pomoći za brzo i tačno testiranje na korona virus.

Podsećajući na donaciju medicinske opreme koju je Koreja uputila Vojnomedicinskoj akademiji 2019. godine, a koja se sastojala od prenosnih ultrazvučnih aparata i monitora za pacijente, Če je naglasio da će dve zemlje nastaviti da sarađuju u zdravstvenom sektoru kao i u mnogim drugim oblastima.

Ambasada Republike Koreje u Srbiji dodatno je poklonila 5.000 zaštitnih maski (FFP-2 ekvivalent), a ambasador Če je rekao da se nada da će zaštitne maske biti od pomoći zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji fronta u borbi protiv pandemije.

Aleksandar Stefoski, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, istakao je zadovoljstvo zbog nastavka saradnje Ministarstva zdravlja i amabasade Republike Koreje.

"Donacije i ukazana pažnja su dobrodošle, budući da pomažu brzoj dijagnostici i osavremenjavanju, čime se upotpunjuje veći nivo zdrastvene zaštite“, rekao je Stefoski.

Verica Jovanović istakla je da je za "Batut", na čijem je čelu, od izuzetnog značaja međunarodna saradnja u kojoj se posebno istakla Republika Koreja.

"Ovaj gest u vreme globalne borbe protiv virusa predstavlja veliku pomoć kapacitetima Republike Srbije za testiranje građana na SARS CoV-2 . Dodatni doprinos Republike Koreje ostvaren je kroz razmenu znanja i iskustava putem vebinara na kome su učestvovali stručnjaci iz Republike Koreje i kolege iz Instituta", rekla je Jovanovićeva.

Vera Stojiljković,. direktorka "Torlaka“, zahvalila je na donaciji Republike Koreje, naglasivši da medicinskim ustanovama mnogo znači svaka donacija i svaka pomoć.

Izvor: Танјуг

KorejadonacijaSrbijakoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva