Đorđević: Očekujem poboljšanje u domovima u narednim nedeljama

:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 09, 2020   12:20

0

29

Đorđević: Očekujem poboljšanje u domovima u narednim nedeljama

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da je u domovima za stare obolelo ukupno 268 korisnika i 78 zaposlenih, ali da su svi lakši klinički slučajevi.

 

On je za TV Prva rekao i da u narednim nedeljama očekuje poboljšanje situacije. "Naše pravilo je da lakše stavljamo na listu obolelih a teže skidamo sa nje. Od zaposlenih velika većina njih se zarazila dok su bili odsutni, a otkriveno je da su zaraženi, jer imaju dužnost da po povratkiu urade pi-si-ar test. Oni nisu ni ulazili u domove, samim tim nisu ugrožavali korisnike", rekao je Đorđević.
On je dodao da za sada nije dozvoljen ulazak u domove zbog aktuelne situacije, ali kada bude trenutak i to će biti dozvoljeno.
Đorđević je dodao da korisnici u svakom trenutku, ako nemaju mobilne telefone, uz pomoć zaposlenih koji ih imaju mogu da se čuju ili vide sa najbližima.
Kako je rekao, još na počeku epidemije Ministarstvo je postupilo po instrukciji o ponašanju kada je neko pozitivan i podelilo je zone po crvenoj, narandžastoj i zelenoj zoni, odnosno po tome da li je neko pozitivan, potencijalno zaražen ili negativan na koronu.
"Uhodali smo se i sada pravovremeno reagujemo. Jedini način kako se unosi virus u Domove je preko zaposlenih, od kojih neki nemaju simptome", rekao je Đorđević.

Nema virusa u Domovima za nezbrinutu decu
 

Ministar Đorđević je rekao da u Domovima za nezbrinuti decu nema korona virusa, ali da u nekim gradovima virusa ima u hraniteljskim porodicama.
"I tu imamo komunikaciju s lokalnim samoupravama, koje reaguju i izmeštaju dete u drugu sredinu", rekao je Đorđević.
On je negirao navode da ratni veterani ne dobijaju nadoknadu i najavio da će od 1. januara kada počne primena novog zakona, oni imati veća prava, kao i da će se gledati da se ona još više prošire.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva