:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 22, 2020   18:55

0

166

Đorđević: Za dva meseca bez posla ostalo više od 15.000 ljudi

Ministar rada u vladi Srbije Zoran Đorđević izjavio je da je od uvođenja vanrednog stanja do 10. maja bez posla u Srbiji ostao 15.401 građanin.

On je na konferenciji za novinare posle 96. sednice Socijalno ekonomskog saveta u Vladi Srbije novinarima rekao da je prema podacima PIO fonda na dan uvođenja vanrednog stanja u Srbiji poreze i doprinose uplaćivalo 2.117.196 miliona građana, a podaci od 10. maja pokazuju da ih ima 2.101 290.

Prema toj računici je 15.401 građanin izgubio posao.

Naveo je da je NSZ iznela svoje podatke i dodao da je u saradnji sa Svetskom bankom započeta reforma NSZ, te da će se tim poslom nastaviti za oko mesec dana.

Ministar Đorđević je kazao i da je pre devet dana počeo sa radom e Vodič o pravima zaposolenih i da je u tom periodu 11. 286 radnika proverilo svoj status.

On je takođe pozvao sve radnike da javno ukažu i obrate se inspekciji rada ako postoji kršenje propisa ili ako im je neko pravo polodavac uskratio.

Ističe da je pored kazni važno i to što će biti izloženi javnoj osudi svi koji se oglušuju o preporuke i propise.

Upitan o pojavi korona virusa i smrtnim ishodima korisnika u gerontološkim centrima, Đorđević je kazao da je tokom jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima Svetske zdravstvene organizacije izneta ocena da su u Srbiji preduzete adekvatne mere.

Istakao je da sve socijalne ustanove imaju obavezu da dostavljaju podatke i da će se kada sve prođe biti napravljena analiza kako bi se videlo da li je odgovor na ovu krizu bio odgovarajući.

"Trudio sam se da svoj posao radim odgovorno, proživljavao sam svaku situaciju, bezbroj je neprospavanih noći, svaka smrt je nepovratna i normalno da osećate odgovornost", rekao je ministar i dodao će svako ko nije poštovao propise i mere odgovarati.

Ističe da su mere pravovremeno donete u dogovoru sa strukom, a u cilju da se zaštiti populacija u gerontološkim centrima koja je ujedno i najosetljivija.

Na današnoj sednici SES-a za novog predsedavajućeg saveta izabran je predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković.

Đorđević je zahvalio socijalnim partnerima ističući da mu je cilj u proteklom periodu bio da se socijalni dijalog podigne na viši nivo i otvoreno razgovara o svim temama i problemima kako bi se došlo na najboljih rešenja.

Nadam se da će moj zamenik takođe doprineti tome da dijalog podignemo na još viši nivo, poručio je Đorđević.

Stojiljković je rekao da će pokušati da dostigne sve ovo za šta se ministar tokom predsedavanja rukovodio, a to je, dodao je prijateljski ton, uvažavanje sagovornika i tolerancija.

Istakao je da bi bilo važno da se u mere pomoći koje je Vlada Srbije opredelila uključe i takozvani frilenseri koji nemaju praktično nikakve ugovore o radu.

Naveo je da će se pravi efekti mera videti tek na jesen, krajem oktobra i novembru.

"Ove mere potrajaće do jeseni jer su fokusirane na tri meseca i to jeste zaustavilo jednu pandemiju otpuštanja ali to neće biti dovoljno za sektore koji se neće skoro oporaviti", rekao je Stojiljković i dodao da nije jasno zašto su se u "uzimanje minimalca upustile i neke NVO".

On je istakao da postoje delovi industrije koji se neće opraviti do kraja godine, poput sektora usluga, turizam…

Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije rekao je da je situacija sa korona virusom pokazala da je važno da se više sredstava u naredom periodu odvoji za sektore poput zdravstva dodajući da su medicinski radnici podneli najveć teret krize i da ga još uvek podnose.

Ističe da su i radnici u trgovini kojih ima oko 200.000 radili praktično sve vreme te da bi bilo važno da im se omogući da ne rade nedeljom, i da bi to bila neka vrsta zahvalnosti prema njima, koji su takođe bili izloženi velikim rizicima.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić ukazao je da su sa stanovišta poslodavačkog sektora sve odluke koje je donosio štab i nadležni tokom krize bile na dobrobit radnika i preduzeća.

Važno je da imamo stabilan finansijski i privredni sistem, da su uglavnom sačuvana mesta , ali čeka nas težak period i ne smemo se opuštati, rekao je Nenezić.

On je govoreći o 100 evra pomoći građanima rekao da je stav Unije pslodavaca da bi bilo bolje da su sredstva podeljena u formi vaučera kako bi se slila u domaću potrošnju.

Rekao je i da poslodavci nisu zadovoljni time što su veća preduzeća izopštena iz beneficija i dodao da je data i inicijativa da se od januara naplata PDV sprovodi po naplaćenoj realizaciji.

Izvor: Танјуг

Đorđevićradnici
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva