:

:

TV Most

clock

Novembar 13, 2019   13:28

0

127

Đorđević: Zakon o agencijskom zapošljavanju uskoro u proceduri

Zakon o agencijskom zapošljavanju vrlo brzo treba da uđe u skupštinsku proceduru, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i naveo da je cilj tog propisa da svi radnici budu dovedeni u isti položaj.

Na panelu održanom na predstavljanju "Bele knjige" Saveta stranih investitora, Đorđević je rekao da do sada Srbija taj zakon nije imala, a da je ideja da svi radnici imaju ista prava i da se spreči nelojalna konkurencija. On je rekao da novi zakon o bezbednosti na radu treba da unapredi bezbednost radnika i dodao da je broj onih radnika koji u Srbiji rade na "crno" sve manji.

Ministar je rekao i da je Inspektorat za rad nastavio projekat "Reci ne radu na crno" i da Inspekcija radi i te kako dobro.

Naglasio je da treba osigurati da svi igrači na tržištu poštuju zakone, a da je Vlada već odlučila o povećanju broja inspektora i proširenju njihove nadležnosti. Đorđević je rekao da se u skladu sa digitalizacijom koja je jedan od prioriteta Vlade u ministarstvu na čijem je čelu radi na uvođenju sistema za digitalno arhiviranje dokumenata, kao i da je u Ministarstvu uvedeno fleksibilno radno vreme.

Istakao je važnost odluke Vlade da se pozabavi ekonomskim migracijama i podsetio da je osnovano i koordinaciono telo za sprečavanje ekonomskih migracija.

Trenutno je u izradi strategija za sprečavanje ekonomskih migracija za koju ministar kažže da će biti dobra osnova za akcioni plan u nastojanju da se ne samo spreči odlazak ljudi, nego da se privuku oni koji su već otišli da se vrate u Srbiju.

Ministar kaže i da je Ministarstvo okrenuto i reformi Nacionalne službe za zapošljavanje, a nada se da će to doprineti da iduće godine Srbija ima dovoljno radne snage.

Povodom zamerki na papirologiju i birkoratiju u Srbiji, Đorđević je rekao da će Vlada Srbije raditi na smanjenju papirologije, ali je preporučio i stranim investitorima u Srbiji da to isto učine.

Naveo je i da je za Vladu važna saradnja sa Savetom stranih investitora, te poručio da je cilj da svake godine privredni ambijent u Srbiji bude sve bolji.

"Nikad nismo zadovoljni brojem investicija. Mi želimo da one rastu iz godine u godinu, a najbolji način za to je da upravo oni koji su došli u Srbiju smatrajući da je u Srbiji dobar ambijent za ulaganje kažu šta bi trebalo da se unapredi kako bi Srbija bila još privlačnija", kaže Đorđević.

Poručio je da će Ministarstvo reforme nastaviti, i naveo da su se danas čule neke kritike, ali da je to najbolji način da se zajednički radi na unapređenju ambijenta.

Izvor: Танјуг

Đorđević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva