:

:

TV Most

Foto: Kosovo onlajn

clock

Septembar 20, 2023   9:41

0

53

Đorić: SAD preuzele ulogu supervizora u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine

Politikolog profesor dr Marija Đorić izjavila je da je briselski dijalog doživeo fijasko, čime je Evropska unija izgubila kredibilitet da i dalje bude najvažniji posrednik, i dodala da su SAD već u velikoj meri preuzele pregovaračku palicu u ovom procesu i da su "sve oči uprte u njih". 

"Pregovori između Beograda i Prištine došli su u ćorsokak, možemo reći da su doživeli fijasko i to može ukazivati da će se centar pregovora više fokusirati na Vašington, jer su SAD stvorile svoje 'čedo', takozvanu državu Kosovo", kazala je Đorić za Kosovo onlajn . 

Dodala je da će zato Amerika morati ubuduće više da se pozabavi rešavanjem odnosa između Beograda i Prištine.  

Istakla je da je sada potrebno da "neko reanimira te pregovore".  

"Čini da su svi pogledi uprti na SAD koje imaju najviše autoriteta da utiču na pregovaračku stranu kosovskih Albanaca. Posle eksplicitnog odbijanja Aljbina Kutija da na bilo koji način učestvuje u formiranju Zajednice srpskih opština vidimo da pregovori pod pokroviteljstvom EU više nemaju smisla. Podsetila bih da su pregovori imali jednu genezu od Ujedinjenih nacija, koje su nama najviše i odgovarale kada je reč o pregovaračkoj poziciji i to je bilo u skladu sa međunarodnim pravom. Onda su, nažalost, pregovori prebačeni u Evropsku uniju i čini mi se da su u ovom trenutku sve oči uprte u SAD koje su značajan faktor koji će o tome odlučivati", navela je ona.

Đorić smatra da su SAD u velikoj meri već preuzele ulogu glavnog supervizora u pregovaračkom procesu između Beograda i Prištine. 

"SAD su u velikoj meri već preuzele pregovaračku palicu kada je reč o relaciji Beograd Priština, ali sam sigurna da će i dalje na neki način u dijalogu učestvovati i EU, koja sve više gubi kredibilitet , jer se pokazala da je u nemogućnosti da pregovore sprovede do kraja i da se realizuje osnivanje Zajednice srpskih opština", zaključuje Đorić. 

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva