:

:

TV Most

Foto: AFP/HO

clock

April 18, 2020   19:30

0

156

Dovoljno zaštitne opreme i lekova u Srbiji

U Srbiji ima dovoljno zaštitne opreme za ceo zdravstveni sistem, vojsku, policiju i druge državne institucije, kao i lekova za oboljenje Covid-19, izjavila je danas direktorka Fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Ona je za TV Prva rekla da sva naručena i kupljena zaštitna oprema kontinuirano stiže, da se situacija prati na dnevnom nivou i reaguje se odmah kada se uoče potencijalni problem.

Upitana o respiratorima, Radojević Škodrićeva je rekla da ih ima dovoljno i da je njihova nabavka bila izazov o čemu je, podsetila je, govorio i predsednik Aleksandar Vučić.

"Ima dovoljno respiratora, imamo i kupljenih koje očekujemo da stignu. Sada imamo sasvim dovoljno. Uspeli smo da na vreme odreagujemo", rekla je direktorka RFZO-a.

Naglasila je važnost nabavke hlorokina za proizvodnju u Srbiji tog leka za lečenje Covid-19, što je, navodi, neprocenjiva vrednost kada država sama može da proizvodi lek.

Kaže da je kao i slučaju respiratora, ista situacija bila i sa nabavkom hlorokina.

"Nismo želeli da dođemo u situaciju da moramo da biramo kome da damo lek, a sada zahvaljujući proizvodnji, ne brinemo više. Hteli smo da ga obezbedimo za sve pacijente i imamo ga za sve pacijente”, rekla je Radojević Škodrićeva.

Kako je navela, umesto hlorokina, za trudnice se primenjuje lek aluvija, koga takođe ima u dovoljnim količinama.

Navela je da ima dovoljno neophodnih lekova ne samo za Covid-19, a da je distribucija pravilna kako se ne bi stvarale veštačke zalihe u kućama i apotekama.

"Lekova i potrebnih reagenasa ima dovoljno i biće ih i u buduće", istakla je direktorka RFZO-a.

Povodom donacija krvne plazme za lečene Covid-19, rekla je da je proces jednostavan, da je davanje krvne plazme od onih koji su preležali oboljenje dobrovoljno i da su potencijalni kandidati informisani o tome.

Očekuje da će se kandidati do 21. dana od otpusta sami javiti.

Uslovi za davanje krvne plazme su, podsetila je, negativan test na korona virus, da kandidati budu stari između 18 i 60 godina, da nemaju manje od 60 kilograma i da nemaju hronične bolesti.

Izvor: Танјуг

koronaviruszaštitna oprema
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva