:

:

TV Most

Foto: MSP Slovenije

clock

Novembar 23, 2021   10:32

0

136

Dovžan: Sredinom decembra očekujemo Međuvladinu konferenciju

Ministri opštih poslova Evropske unije na sastanku u Briselu razgovaraju danas o novim koracima u procesu proširenja na Zapadni Balkan, a jedna od tema biće i otvaranje klastera sa Srbijom do kraja godine.

Slovenija, kao predsedavajucća članica Saveta EU, planira da 14. decembra u Briselu organizuje Međuvladinu konfrenciju EU Srbija na kojoj bi bio otvoren bar jedna klaster, saznaje Танјуг u Briselu.

U ovom trenutku najviše saglasnosti među zemljama članicama ima za otvaranje klastera 4, koji se odnosi na Zelenu agendu i odrzivu povezanost.

Dolazeći na sastanka Saveta EU, državani sekretar u slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova, Gašper Dovžan, naglasio je da se Slovenija zalaže za napredak i kredibilnost EU u procesu proširenja na Zapadni Balkan.

"Današnjom raspravom želimo da započnemo proces i završimo ga sredinom decembra Međuvladinim konferencijama sa Srbijom i Crnom Gorom", poručio je Dovžan.

Rasprava o davanju "zelnog svetla" Srbiji za otvaranje klastera još se vodi pred radnim telima Saveta EU, a konačnu odluku bi u narednim danima trebalo da donesu ambasadori zemalja članica.

Pored spremnosti Srbije, kada je reč o merilima za otvaranje konkretnih poglavlja, zemlje članice će se pri svojoj odluci rukovoditi i ukupnim napretkom Srbije u procesu reformi, a posebno u oblasti vladavine prava.

Evropska komisija u oktobru je predložila otvaranje dva klastera sa Srbijom: klastera 3 koji obuhvata osam poglavlja iz oblasti konkurentnosti i rasta i klastera 4 koji sadrži četiri poglavlja koja se odnose na Zelenu agendu i održivu povezanost.

Kada je reč o klasteru 3, Srbija je od osam poglavlja već otvorila pet po prethodnoj metodologiji, a u klasteru 4 sva poglavlja su ”tehnički spremna” za otvaranje.

Komisija je u svom godišnjem izveštaju ocenila da je Srbija "ispunila prelazna merila za otvaranje oba klastera".

Srbija je do sada, po staroj metodolgiji, otvorila 18 poglavlja od čega svih pet iz klastera 1, koji se smatra već otvorenim.

Izvor: Танјуг

ЕУDovžanotvaranje klasteraSrbijaZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva