:

:

TV Most

clock

Mart 06, 2020   22:05

0

193

DPK osuđuje izjavu Reke da se Srbiji dozvoli izlaz na Jadran

Opoziciona Demokratska partija Kosova (DPK) osudila je danas kao "opasnu i zabrinjavajuću" izjavu ministra za evropske integracije tzv. kosovske vlade Bljerima Reke da najveći kompromis na koji Kosovo može da pristane u dijalogu s Beogradom jeste da se Srbiji obezbedi izlazak na more.

"Ideju ministra Bljerima Reke da Srbiji ponudi izlazak na more kao kompromis za sporazum, DPK smatra sličnim planovima ''velikosrpskih ideologa''", navedeno je u saopštenju stranke Kadrija Veseljija, piše Gazeta Ekspres.

Kako prenosi Kosovo onlajn, ta stranka ocenjuje kao “zabrinjavajuću i opasnu ideju koju je promovisala vlada (premijera) Aljbina Kurtija, odnosno njegov ministar Bljerim Reka, kojom bi se učinila ogromna korist srpskoj državi, istovremeno ugrožavajući postojanje države Kosovo".

"Kao kompromis oko konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, ministar Samoopredeljenja je predložio da se Srbiji otvori koridor za pristup Jadranskom moru“, piše u saopštenju DPK-a, u kome se od Kurtija zahteva da smeni Reku.

DPK tvrdi da Samoopredeljenje pokušava da ostvari ono što "velikosrpski ideolozi“ nisu uspeli.

"Ono što velikosrpski ideolozi nisu mogli uciniti, a to je bio vekovni srpski pokušaj da se domogne Jadranskog mora, pokušava da ostvari samozvana nacionalisticka stranka Samoopredeljenje.Ovaj predlog je antinacionalan, opasan je po sadržaju za albansku naciju, negira državu Kosovo i podstiče ostvarenje srpskih istorijskih težnji za stvaranje Velike Srbije, s pristupom Jadranskom moru”, kaže se u saopštenju.

Ističe se da “DPK neće dozvoliti bilo koju ideju koja ugrožava državu i suverenitet Kosova, a premijera Kurtija poziva da hitno reaguje i smeni ministra Bljerima Reke što pre, i distancira se od takvog antinacionalnog stava".

Izvor: Танјуг

KiMDPKdijalog Beograda i PrištineReka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva