:

:

TV Most

clock

Jul 08, 2022   22:03

0

153

DPS: Ako Abazović misli da je Temeljni ugovor sa SPC usvojen, Vlada više nema našu podršku

Portparol Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić saopštio je da crnogorska vlada više nema podršku te stranke ako premijer Dritan Abazović smatra da je doneta odluka o usvajanju nacrta Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Miloš Nikolić je naveo da Demokratska partija socijalista sa žaljenjem konstatuje da je, uprkos okolnosti da se rasprava na sednici Vlade mogla pratiti putem direktnog televizijskog prenosa, kako kaže, ostalo do kraja nejasno da li je Vlada Crne Gore usvojila Predlog Ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Tvrdi da je odluka usvojena glasovima 13 članova Vlade, a da je prema političkom sporazumu koji su potpisale političke partije koje učestvuju u njoj ili je podržavaju, jasno da je za usvajanje ove odluke neophodna kvalifikovana većina.

"To nedvosmisleno znači da je potrebno da ovu odluku podrži dve trećine svih članova Vlade, odnosno njih 14, da bi došlo do njenog usvajanja. Iz navedenog se više nego jasno vidi da Vlada nije imala potrebnu većinu za usvajanje navedene odluke", istakao je Nikolić.

Kaže da zbog svega navedenog, pozivaju premijera Abazovića da razjasni navedene okolnosti i saopšti da li je Vlada na današnjoj sednici donela Odluku o usvajanju Predloga Ugovora sa SPC.

"Ukoliko nije, kao i nebrojeno puta prehodnih dana, pozivamo na inkluzivnost u procesu dolaska do finalne verzije Ugovora, te ističemo neophodnost da učešće u postupku uzmu pravnici, istoričari i ukupna zainteresovana stručna i laička javnost kako se ovo važno pitanje ne bi rešavalo brzopleto i kako bi se u finalu došlo do adekvatnog sadržaja koji štiti interese države Crne Gore", ističe Nikolić.

Naglašava da ukoliko premijer Abazović smatra da je odluka doneta, "mora primiti k znanju da 43. Vlada više nema podršku Demokratske partije socijalista Crne Gore"

Vlada Crne Gore je ranije danas na višesatnoj sednici usvojila Temeljni ugovor sa SPC. Od 18 prisutnih ministara, 13 je glasalo za, preneli su crnogorski mediji.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović je, bez obzira na prigovore o kvalifikovanoj većini, proglasio da je tačka usvojena, i rekao da postoji mogućnost da se glasanje ponovi na narednoj sednici za sedam dana ili elektronski zbog članova vlade koji su bili odsutni.

Izvor: RTS

Vlada Crne GoreDPSTemeljni ugovorSPC
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva