:

:

TV Most

clock

Decembar 05, 2020   9:15

0

166

Dr Ašanin: Izuzetno teška noć je za nama

Iz dana u dan raste broj pacijenata u bolnicama širom Srbije, u ovom trenutku ih je 7841. Prenapregnutom zdravstvenom sistemu trebalo bi da pomogne i nova kovid bolnica u Batajnici, koja je juče primila prve pacijente. Direktor Kliničkog centra Srbije, profesor Milika Ašanin kaže za RTS da je u tu bolnicu primljeno 80 pacijenata i da je izuzetno teška noć za nama.

Milika Ašanin je gosujutući u Dnevniku RTS-a izjavio da je kovid bolnica Batajnica došla ne u pravom, nego u poslednjem trenutku.

"Mi smo u toku noći imali 80 prijema, bila je izuzetno teška noć. Prijemi su počeli od 17 časova. To su pacijenti sa srednjeteškom i tepškom slikom, obostrane penumonije. Sa Infektivne klinike je došao 41 pacijent, 27 iz KBC Bežanijska kosa, bilo je pacijenata iz KBC Zvezdara, Zemun. Osam njih je zahtevalo da budu primljeni u intenzivnu negu. Najmlađi pacijent ima 33 godine, najstariji pacijent 91 godinu", ističe Ašanin.

To su pacijenti, navodi, koji su u 50 odsto slučajeva imali pridrižene kardio-vaskularne i neurološke bolesti.

"Ceo Beograd dugo čeka jednu ovakvu bolnicu. Moram da vas podsetim da od Drugog svetskog ratra nije urađena nijedna bolnica opšteg tipa sa ovakvim kapacitetima. Kad sve ovo prođe to će biti jedna ozbiljna bolnica koja će moći da se primenu u razne svrhe. Možda bi mogla da bude i budući neki Urgentni centar", kazao je Ašanin.

Taj kompleks ima tri objekta, svi su povezani.

"Sve što treba u bilniciu toj bolnici, ne mora niko da izađe iz te bolnice. Konstrukcija te bolnice je omogućila visok nivo bezbednosti svih zaposlenih. Sve počinje sa centralnim objektom. Postoji priprema za ulazak u infektivnu zonu. Ona ima najsavremeniju klimatizaciju i prilagođena je lečenju i epidemijskih pacijenata", naglasio je Ašanin.

Ogromni napori lekara koji se bave nekovid pacijentima 


Što se tiče i ostalih kapaciteta KCS-a za lečenje kovid pacijenata sve su pune.

"Mnogo je teži treći talas. Kada se završio drugi talas mislili smo da ne može gore. U javnosti je bilo veliko čuđenje zašto se 1. avgusta kreće sa otvaranjem nove bolnica, a sada se pokazalo koliko je to bilo spasonosno", naglasio je Ašanin.

Istkao je ogromne napore koji pružaju zaposleni koji se ne bave kovid pacijentima.

"U Srbiji je naveća smrtnost od kardio vaskilarnih bolesti, maligniteti, hhronične opstruktivne bolesti pluća, dijabet... Svi profesori medicinskog fakulteta su uključeni maksimalno, čak i u dežurstva. Uspevamo jednom dobrom organizacijom da zadovoljimo i te potrebe. Mi smo napravili oraganizaciju da svaka klinika u KCS ima jednu do dve ambulante koja prima takve pacijente. Nama normalno rade dnevne bolnice i dijagnostika", kaže Ašanin.

Vrlo su zadovoljni, dodaje, i profilom ljudi koji nam se javio za zaposlenje.

"Zaposlili smo 207 lekara i više od 100 sestara i tehničara. Planirali smo i da postavimo jak sastav što se tiče lekara u Batajnici. Ove mlade lekare ćemo raspoređivati. Među njima ima puno onih koji su volonteri i mladi lekari u KCS-u. Neki će otići u koivd bolnicu Batajnica, a neki će biti neko vreme u KCS", navodi Ašanin.

Na pitanje koliko u ovom trenutku ima zaraženih zdravstvenih radnika napomnje da u odnosu na drugi talas imamo tri puta više zaraženih.

"To je normalno jer je frekvencija bolesnika mnogo veća, ali su se zaražavali preko svog radnog mesta - precizna cifra - 544, od čega 129 lekara. Samo tri lekara i 16 medicinskih sestara su na hospitalizaiciji. Svi ostali su u nekom blažem obliku i nalaze se u izolaciji", navodi Ašanin.

Izvor: RTS

kovid bolnicedr Milika Ašaninkoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva