:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Mart 23, 2021   13:32

0

235

Dr Elek: Epidemiološka situacija komplikovana, sve veći broj obolelih i hospitalizovanih

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, od 150 testiranih 67 je pozitivno na koronavirus. U KBC u Kosovskoj Mitrovici na lečenju od kovida je 123 pacijenta, od toga je troje na respiratoru.

Trenutna epidemiološka situacija u većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, prema rečima dr Zlatana Eleka, direktora KBC Kosovska Mitrovica, je komplikovana, što pokazuje sve veći broj obolelih i hospitalizovanih.

„Testirano je 150 pacijenata, od toga je pozitivno 67 pacijenata. Ovde kod nas je prisutan britanski soj koji je agresivniji, brže se širi. Obolevaju mladi, ali na svu sreću imaju lakšu kliničku sliku, ali brzo prenose na svoje starije. Trenutna situacija u Zdravstvenom centru Kosovska Mitrovica je sledeća: imamo 123 pacijenta, od toga 3 su na respiratorima, u jučerašnjem danu bila su dva smrtna slučaja“, rekao je dr Elek za TV Most.

U KBC Kosovska Mitrovica ima dovoljno stručnog kadra, kapaciteta, zaštitne opreme i lekova za lečenje od kovida.
„Imamo dovoljan broj kadra, tačnije sestara, ali veliki broj sestara od prošle godine do sada je oboleo - 422 sestre. Ministarstvo zdravlja i Vlada Republike Srbije su nam prošle godine izašli u susret i omogućili prijem 120 sestara i 45 lekara, tako da smo i mi sada našoj državi Srbiji pritekli u pomoć i poslali 14 naših radnika u kovid bolnicu u Batajnici“, ističe Elek.


Dr Elek apeluje na građane da iskoriste mogućnost koju im nudi država Srbija i da se u što većem broju vakcinišu.


„Dobili smo informaciju da ćemo od sledeće nedelje na raspolaganju imati i Sputnjik Ve vakcinu, s obzirom da je za nju vladalo veliko interesovanje. Ja očekujem da ćemo u narednim nedeljama pokazati veće interesovanje za vakcinaciju, jer je svrha da u kratkom vremenskom periodu bude što više vakcinisanih. Put do vakcinacije je prost i jednostavan, jer je Kancelarija za KiM odlično organizovala prevoz do Raške, dovoljno je samo prijaviti se u najbliži Dom zdravlja“, kaže dr Elek.


Samo poštovanje preporučenih epidemioloških mera i vakcinacija mogu dati rezultate u borbi protiv koronavirusa, ističu lekari.

Izvor: TV Most

dr Zlatan ElekKBC Kosovska Mitrovicaepidemiološka situacijaKiMvakcinacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva