:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Mart 02, 2021   9:11

0

152

Dr Elek: Epidemiološka situacija na severu KiM nepovoljna, krajnji momenat za vakcinaciju

Epidemiološka situacija na severu KiM je pogoršana u odnosu na pretprošlu nedelju, gde se broj hospitalizovanih gotovo duplirao, izjavio je za Radio Kontakt Plus, v. d. direktora Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici, dr Zlatan Elek. Poručuje da vakcinaciju ne treba izbegavati, kao i da je potrebno pridržavati se svih propisanih epidemioloških mera.

Da je epidemiloška situacija izuzetno ozbiljna, govori i podatak da je trenutno u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici hospitalizovano 100 lica, od čega su dva pacijenta na respiratorima, a 43 na kiseoničnoj potpori.

Svi ovi pacijenti su sa srednje teškom, odnosno, sa jednostranom upalom pluća i teškom kliničkom slikom, odnosno, sa obostranom pneumonijom, uključujući i pridružene bolesti, objašnjava dr Elek.

“To je 100 takvih pacijenata u ovom momentu. Naši kapaciteti su 180”, ukazuje dr Elek i dodaje da su među hospitalizovanim i lica koja dolaze iz srpskih sredina južno od reke Ibar.

“Pokrivamo Prilužje, Štrpce, Plemetinu, Obilić… Ukoliko kolege nemaju mesta u Gnjilanu i Gračanici, izlazimo i njima u susret što se tiče i prijema i lečenja. Ono što je najkomplikovanije i što ne možemo ovde da lečimo, šaljemo u tercijarne zdravstvene ustanove. Tu prevashodno mislim na Univerzitetsko-klinički centar Niš, zatim bolnice u Kruševcu i Batajnici”.

Smatra da je uzrok pogoršane epidemiološke situacije maksimalna nedisciplinovanost građana.

“To znači da se nismo pridržavali mera Kriznog štaba. Čim su brojevi počeli da nam padaju, mi smo počeli sa okupljanjima u kafićima, restoranima… nismo nosili zaštitnu opremu –  maske, rukavice, nismo držali fizičku distancu i evo do čega smo došli. Došli smo do povećanja ovog broja koji preti i dalje da se povećava, ukoliko nastavimo da se ovako ponašamo”, upozorava dr Elek.

Pored poštovanja propisanih epidemioloških mera, vakcinacija je, prema njegovim rečima, presudna u sticanju kolektivnog imuniteta, odnosno, u borbi protiv Covid-19.

“Apelujem na naše sugrađane da se prijave u što većem broju za vakcinaciju. Ja sam iskoristio priliku i prvu vakcinu koja je bila u Raškoj, primio sam bez ikakvih nedoumica i skepticizma. Od danas će najverovatnije krenuti svakodnevno testiranje, jer smo do sada vršili testiranje ponedeljkom, sredom i petkom. Ukoliko se ne budemo pridržavali mera i ukoliko se ne budemo vakcinisali, mi ćemo našom neodgovornošću dovesti zdravstveni sistem pred kolaps, i drugim građanima koji treba da se leče od drugih bolesti, onemogućiti lečenje, zato što ćemo morati sve zdravstvene radnike da stavimo u crvenu zonu”, izričit je dr Elek.

Dodaje da su građanima trenutno na raspolaganju četiri vakcine – Fajzer, Sinofarm, Astra-Zeneka i Sputnjik V.

Budući da vakcina ne pruža stoprocentnu zaštitu od kovida, oni koji su je primili, treba i dalje da poštuju sve epidemiološke mere, pojašnjava dr Elek.

“Sticanje imuniteta je proces. Nije to, dobijete vakcinu i odmah ste izlečeni. Vakcina nije lek protiv korone, već sprečava nastanak težih formi bolesti i dovodi nas u situaciju, ukoliko budemo ažurni, da dođemo do kolektivnog imuniteta, koji će zaštitititi i nas koji smo primili vakcinu, a verujem, i onaj minimalni broj, koji neće da primi vakcinu, koji nemaju antitela”, kaže dr Elek, istovremeno izražavajući nadu da ćemo već u toku jula izaći iz ove krize.

Prijavljivanje za vakcinaciju je, prema njegovim rečima, vrlo jednostavno.

“Što se tiče zdravstvenih radnika, oni idu po listi prioriteta i prijavljuju se kod glavne sestre. Što se tiče ostalog građanstva, oni se prijavljuju kod koordinatora u domovima zdravlja. Svaki dom zdravlja ima svog koordinatora. Pre svega, tu mislim na domove zdravlja u Leposaviću, Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku. Spisak se objedinjuje, a onda se šalje Kancelariji za KiM. Datum se određuje u Raški. Imamo svoj punkt i sve je brzo i jednostavno, ukoliko to želimo. Jednom nedeljno je vakcinacija i jednom nedeljno je revakcinacija. Otprilike dva ili tri dana u toku nedelje su rezervisana za nas u Raški”, pojašnjava dr Elek i dodaje da je prevoz besplatan.

Kada je u pitanju reakcija na vakcinu, kaže da nisu primećeni neki specijalni neželjeni efekti, osim određenih nuspojava – povišena telesna temperatura, drhtavica, jeza, crvenilo i bol na mestu uboda.

Upozorava i da nakon revakcinacije, građani treba da budu oprezni, odnosno, da se i dalje pridržavaju epidemioloških mera. 

“Kada primimo revakcinu, određene vakcine sporije stvaraju antitela, kao što je kineska, i u naredne tri nedelje se moramo čuvati – nositi zaštitnu masku, držati fizičku distancu, eventualno rukavice i ne okupljati se u grupi koja broji više od pet ljudi.”

Napominje da ne postoji limit kada je u pitanju broj prijavljenih za vakcinaciju.

“Nismo limitirani nedeljnim brojem prijavljenih, ni od strane resornog ministarstva, ni od strane Kancelarije za KiM. Svi koji se budu prijavili, sigurno će biti vakcinisani”, kaže dr Elek i dodaje da je odziv građana zadovoljavajući, ali da je ipak potrebno još dosta vremena do sticanja kolektivnog imuniteta.

Kaže i da nemaju podatak o prisustvu novog soja korona virusa na ovim prostorima.

Inače, u prethodnih godinu dana, prema rečima dr Eleka, 307 radnika Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica obolelo je od kovida. Od toga broja, troje je izgubilo bitku sa ovom bolešću.

“Za ovako malu sredinu, moramo da priznamo da je to mnogo”, podvlači dr Elek.

Izvor: Radio Kontakt Plus

KiMdr Elekimunizacijakoronavirus

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva