:

:

TV Most

Foto: SANU

clock

Decembar 06, 2023   14:05

0

57

Dragoljubu Raši Todosijeviću uručena nagrada "Ivan Tabaković"

Istaknuti likovni umetnik Dragoljub Raša Todosijević danas je primio nagradu "Ivan Tabaković" za 2023. godinu na svečanosti u Salonu kluba Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) u Beogradu.

Predsednik SANU Zoran Knežević je podsetio da je spomenuta nagrada "Ivan Tabaković" zvanično osnovana 1982. godine za ostvarenja od izuzetnog značaja u oblasti likovnih i primenjenih umetnosti, a o njenom formiranju se govorilo 1981, dok je dodeljena prvi put 1984. laureatu Predragu Neškoviću.

Knežević je izrazio zadovoljstvo što SANU nakon više od decenije obnavlja ovu prestižnu nagradu kao tradiciju za najviše domete i vrednosti u srpskoj umetnosti i kulturi.

"Ivan Tabaković je ostavio duboki i neizbrisiv trag u umetnosti sa našeg prostora, pre svega u likovnoj umetnosti i učestvovao je u formiranju umetničke zbirke SANU gde su uključena i njegova dela. Jedina nagrada SANU za likovnu umetnost dodeljuje se za slojevita, misaono likovna bogata ostvarenja. Ova nagrada jeste svetkovina posvećena lepoj umetnosti", zaključio je Zoran Knežević.

Laureat Dragoljub Raša Todosijević je istakao da je boravio u karijeri od Australije, preko Japana, Skandinavije, do Tasmanije i Amerike, tako da misli da tokom svog stvaralaštva izgleda nema kraja sveta koji nije posetio. Osvrnuo se na umetnika Ivana Tabakovića i njegov izuzetan značaj u jugoslovenskoj i srpskoj kulturi.

"Razmišljao sam o svojoj mladosti i o studijama i sećam se da mi se oduvek sviđao rad Ivana Tabakovića, jer mi se činio da pripada onom diskretnom stilu, ekspresionizmu, uglađenom tonu. Tabaković se malo, čak ne ni malo, razlikovao od vremena u kome je stvarao. Sve mi se u tom njegovom tonu i stilu dopadalo, iako sam ja jedno eksplozivno stvorenje, sasvim drugačiji je bio njegov način. Ivan Tabaković je zaista veliko ime! To moram da kažem. I hvala vam za nagradu", zaključio je Dragoljub Raša Todosijević.

Nagradu "Ivan Tabaković" dodeljuje SANU na inicijativu porodice tog velikog slikara i člana akademije nauka, i od osnivanja godinama se sastojala samo od plakete, ali je sada to promenjeno. Dodeljuje se bijenalno, dakle svake druge godine. Prema pravilniku koji je novozasnovan, laureatu osim plakete pripada novčani deo nagrade i pravo da u Galeriji SANU zajedno sa sledećim dobitnikom napravi izložbu svojih umetničkih radova.

Stručni žiri radio je u sledećem sastavu: Una Popović, ispred Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Jasmina Čubrilo, istoričarka umetnosti (Filozofski fakultet u Beogradu), Miodrag Tabački, čuveni pozorišni scenograf, Mrđan Bajić - vajar, kao i Jelena Trpković, umetnica i dobitnica nagrade Fonda "Ivan Tabaković".

Prethodni dobitnici iz Fonda "Ivan Tabaković" su: Predrag Nešković, Milutin Vidić, Marko Krsmanović, Mileta Prodanović, Miodrag Tabački, Mrđan Bajić, Predrag Koraksić Koraks, Jelena Trpković, Božidar Babić, Marija Dragojlović, Vladan Radovanović i poslednji laureat Dušan Petrović iz 2011. godine kada se sa dodelom stalo.

Srpska akademija nauka i umetnosti je nakon više od 10 godina pauze osnovala zvaničnu nagradu "Ivan Tabaković" od 2022. koja se dodeljuje autoru ostvarenja od izuzetnog značaja u oblasti likovnih i primenjenih umetnosti izloženo ili javno prikazano u Republici Srbiji u periodu od dve godine.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva