:

:

TV Most

clock

Maj 18, 2020   20:34

0

208

Drama ispred teatra u Tirani, jedna osoba povređena

Jedna osoba je povređena u još nerazjašnjenom incidentu u centru Tirane, gde se po drugi put okupilo nekoliko hiljada ljudi nezadovoljnih načinom na koji je srušena stara zgrada nacionalnog teatra. Uskoro novi protesti.

Nekoliko hiljada demonstranata i stotine policajaca stajali su, licem u lice, u centru Tirane više od dva i po časa, tokom protesta zbog noćne akcije lokalnih vlasti, tokom koje je sa lica zemlje zbrisana zgrada nacionalnog teatra izgrađena 1939. godine.

Demonstranti, među kojima su viđeni šef demokrata Ljujzim Baša, disident Fatos Ljubonja i desetine glumaca, traže nezavisnu istragu o načinu na koji je srušena zgrada pozorišta i ostavku gradonačelnika Tirane, Ariona Veljaja.

"Rušenje teatra je poziv na građansku neposlušnost i svrgavanje ovih narko-diktatora", rekao je bivši albanski premijer, Salji Beriša.

Jedna osoba lakše je povređena kada je u masi demonstranata eksplodirala neidentifikovana kapsula. Učesnici protesta su za ovaj incident optužili "provokatore iz vlasti".

Nesuglasice između vlasti i opozicije oko rušenja zgrade teatra traju već više od godinu dana.

Sudbina ove zgrade bila je predmet oštrih polemika vlade Edija Rame i intelektualaca, koji su se snažno protivili rušenju objekta koji se smatra delom albanskog nacionalnog nasleđa.

Odmah nakon rušenja, usledio je talas oštrih reakcija, a nekoliko stotina Albanaca okupilo se u ponedeljak u centru grada, gde su demonstranti bakljama i petardama gađali policajce.

Policija je uhapsila ukupno oko 50 osoba, uključujući i suprugu predsednika Iljira Mete.

Izvor: RTS, PANORAMA, TEMA

Tiranaprotesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva